Var är publiken?

jatten_oDen berättigade frågan är inte i första hand min. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att ibland lyckas publiken på ett förunderligt undgå att se vissa filmer. Det kan vara av tidsbrist (allt vanligare i vår tid), okunskap eller bara ointresse.
mr_gaga-omslNej, frågan ställdes till mig från den publik som kom ut från förra veckans visningar av  ”Jätten”, ”Mr Gaga” och ”I morgon” – tre premiärfilmer som alla fått mycket uppskattande ord av recensenterna och bara visades på Scala i nordvästra Skåne. ”Jätten” – enligt mitt förmenande en av årets bästa svenska filmer, ”Mr Gaga” – där publiken satt kvar sedan eftertexterna rullat färdigt och kom ut omtumlade, ”I morgon” – som i Frankrike setts av över en miljon människor och där en i publiken ställde frågan: Finns det inget miljöintresse längre i Båstad?

imorgon_2Som den enträgne och välvillige person jag är ger jag filmerna – och er – en ny chans. Som den uppmärksamme kanske redan sett på vår hemsida visas ”Jätten” redan i morgon, tisdag, kl 16.00 och ”I morgon” inte i morgon utan i övermorgon, onsdag, kl. 16.00. ”Mr Gaga” återkommer på tisdag i veckan därpå kl. 16.00. ”Love and Friendship” visas nu på onsdag kl 18.30. De som inte kan komma till kvällens visning av kritikerhyllade ”Julieta” får en ny chans nästa måndag kl 18.30.

fantomOmslagNästa vecka är det höstlov. Då blir det ”Liten filmfestival för barn i alla åldrar – och en och annan vuxen”. Under de första åren, sedan jag tagit över bion 2005, hände det att en eller flera årsgrupper skolelever bjöds på bio av kommunen. Oftast var det i slutet av året då man visste om det fanns några pengar kvar ”i kassan”. Sedan upphörde dessa visningar. Föreningen Film i Båstad, som redan visade film för barn i en särskild filmklubb på söndagarna, tog då – under några år – även på sig ansvaret att svara för sådana visningar. Det ansvaret känner man inte längre. Skolvisningarna har upphört och barnfilmklubben är avvecklad. När jag kallar den stundande festivalen för ”liten” så är det en underdrift. Det är, om minnet inte sviker mig, den största satsning som gjorts på Scala Bio för barn i alla åldrar. Om den skall bli en framgång – och få en fortsättning – hänger i hög grad på er som föräldrar, far- och morföräldrar. Som ett ekonomiskt incitament, sådana kan ibland behövas, kan ni köpa ett ”trekort” för  210 kronor eller ett ”femkort” för 250 kronor. Det ger dig, ditt barn eller barnbarn upp till 30 respektive 50% rabatt på biljettpriset. Helst ser jag chaplinspojke_oförstås att ni utnyttjar det tillsammans i familjen, stor eller liten. I några fall rekommenderar jag att ni går tillsammans med barn eller barnbarn och kan samtala om filmen efteråt. Jag tänker då i första hand på ”Fantompojken” och ”Havets sång” som båda visas på Alla Helgons Dag och på olika sätt berättar om hur död och sorg griper in i våra liv. Jag kan varmt rekommendera dem. Min rekommendation gäller också klassikern ”Chaplins pojke” och ”Den lille prinsen”, som bygger på Saint-Exupérys klassiska barnbok. Andra har, som jag tidigare berättat, andra favoriter, som när tre generationer gick ut från ”Kubo och de två strängarna” och alla gillade den. Och såg ni inte, stor eller mindre stor, ”Captain Fantastic” när vi visade i somras så har ni chansen nu. Listan kan bli längre än så, men i slutändan är det ni som gör era val.

Hela festivalprogrammet skall finnas i tryckt form från och med i morgon, tisdag. Det kan laddas ner redan i dag från bions hemsida, www.scalabio.se. Här: Ladda ner aktuellt program
På lördag 29 oktober är det ”finissage” i Torekovs Kulturhus – Franciskuskapellet – d.v.s. avslutning för vår utställning om kyrkomålaren Pär Siegård. Ring mig och boka tid om du inte redan sett utställningen, 0431 – 363 164.

På söndag 30 oktober kl. 13.00 samlas vi, inför påvens Sverigebesök, kring den helige Franciskus och boken ”Fioretti – den helige Francisci underfulla blomsterkrans”. Vi visar då även de gåvor vi fått från Rom, förmedlade av Carlos Luna och välsignade av påve Franciskus.

Varmt välkommen till Scala – allas vår bio på Bjäre – och till, i liten skala, även i Torekov!

Ulf Berggren