Biografen Scala bio

I dåvarande Graffagården, som senare blev ICA-Gamlegården, invigdes Scala 5 juli 1918. Den tidigare gymnastiksalen blev på mitten av 70-talet Scalas nuvarande hemvist. På mitten av 90-talet ersattes de gamla biografstolarna av fåtöljer med ett benutrymme som få andra biografer i landet kan uppvisa.

Lagom till 100-årsjubileet 2018 har biografen renoverats. Den ursprungliga färgsättningen av konstnären Jan Rylander har bevarats.

Toaletten har fräschats upp och rymmer nu även Galleri WC.

Fastigheten ägs av Båstads kommun och biografverksamheten är sedan den 1 juni 2005 utarrenderad till Biografteatern Fågel Blå AB. Det är också från anrika biografen Fågel Blå i Stockholm (Ingmar Bergmans barndomsbio) som den vackra ridån är hämtad.

Stolarna i foajén kommer ursprungligen från Intiman på Malmö Stadsteater där Ingmar Bergman var verksam från 1952 till 1958.
Det var en period som blivit en höjdpunkt i svensk teaterhistoria.  Men det var också en period som skrev in sig i svensk filmhistoria med filmer som ”Sommaren med Monika”,   ”Gycklarnas afton” (delvis inspelad i Arild), ”Sommarnattens leende”,
”Det sjunde inseglet” (Bergmans första inspelning på Bjäre) och ”Smultronstället”.

Fakta om Scala Bio

Biografen har i dag 80 platser. Biografen är utrustad för att visa film på såväl 16 och 35 mm film som analog och digital video och har också möjlighet att via parabol ta emot satellitsändningar från bland annat Bolsjoj i Moskva och Metropolitan i New York.