Tänd ett ljus

Lördag 5 november är Alla helgons dag. Några av oss kanske traditionsenligt besöker en grav, sätter en blomma och tänder ett ljus. Andra går kanske i en minnesgudstjänst och tänder där ett ljus för någon som gått bort under året. Blir du hemma hoppas jag att du har möjlighet att stanna upp ett ögonblick för lite eftertanke över vår tid på jorden och kanske också tända ett ljus. På Scala Bio tänder vi ett ljus för de besökare som under det gångna året avlidit och som jag bevarar i kärt minne.
lille-prinsen_omslHöstlovet går nu mot sitt slut. Det finns, så här i All helgona tid, fortfarande minnesvärda filmer att se. Både för yngre barn och vuxna – och gärna tillsammans. På lördag 14.00 ”Fantompojken” och kl 16.00 ”Havets sång” samt på söndag 14.00 ”Den lille prinsen”.
paulina_oI Allhelgonaaftonens tidning kunde vi läsa uppskattande recensioner av filmerna ”Behemot”, ”3 000 nätter” och ”Paulina”. De två förstnämnda kan du se på söndag (16.00 resp. 18.30) och ”Paulina” på måndag kl 18.30. Observera alltså att ”Paulina” visas måndag kväll och inte tisdag kväll, som det står i det tryckta programmet. På måndag kl 16.00 har jag lagt in en repris av filmen ”Nojoom” som visades i början av juni. Den handlar om en 10-årig flicka som kämpar för att få skiljas från den äldre man hon blivit bortgift med. Det är en vacker berättelse om en ung flicka som vågar stå upp för sin rätt att vara ett barn i frihet. Med dessa fyra filmer kan du förflytta dig till norra Kina, Palestina, Argentina och Jemen – bara genom att förflytta dig till Scala. Gör den resan!
The-Free-State-of-Jones-omslPå tisdag 8 november går det amerikanska folket till val av president. Ovissheten om utgången är stor, så även oron för vad valet skall föra med sig. På Scala ger vi dig möjlighet att förflytta dig tillbaka till tiden för det amerikanska inbördeskriget i filmen ”Free state of Jones”. Vi visade den i somras och nu blir det en ny möjlighet på tisdag kl 13.00. Visningen var ursprungligen tänkt som en skolvisning, men min inbjudan kom för sent. Filmen berättar inte bara om kriget mellan norr och söder, mellan fattiga och rika. Den beskriver också ett segregerat Amerika och hur den segregationen fortsätter att dela nationen in i vår tid.
race_omslOm segregationen och dess konsekvenser berättar också filmen ”Race” som vi visar kl 15.45. Även den filmen hade premiär i somras. Titeln är dubbeltydig eftersom filmen handlar om friidrottaren Jesse Owens, som vann fyra guldmedaljer på Berlinolympiaden 1936, men också var svart. Därmed var han ett problem både för de naziledare som bevittnade hans framgångar och det amerikanska samhälle han mötte efter sin hemkomst.
snowden_omslPå tisdagkvällen förflyttar vi oss till amerikansk nutid. Kl 18.30 visar vi i repris Oliver Stones ”Snowden” om visselblåsaren Edward Snowden som med sina avslöjanden visade hur omfattande USA:s illegala övervakning av människor i hela världen är.
weineromslVi avslutar kvällen kl. 21.15 med dokumentären ”Weiner” som berättar om hur den demokratiske politikern Anthony Weiner först tvingas lämna sin plats i kongressen och senare, i ett come back-försök, förlorar valet till borgmästare i New York. Varför? Jo, han har skickat bilder på sina putande kalsonger till ett antal kvinnor!  I denna både roande och skrämmande politiska härdsmälta skymtar Donald Trump förbi men också Hillary Clinton, vars medarbetare är hustru till Anthony Weiner. Om du inte kan sova efter detta är det bara att tända ett ljus i mörkret och sätta dig framför TV:n och ta del av valvakan…
morranoOm vi törs ge oss på att se lite längre fram i tiden, i alla fall på Scala, så väntar kommande helg en ny visning av ”Morran och Tobias”, en ”skrattsalva” för både yngre och äldre. Då blir det också en gratisvisning för alla kulturintresserade. Och om två veckor har vi lagt in en visning av musikalen ”Miss Saigon”.
Mer om framtiden i mitt nästa nyhetsbrev. Fram till dess…
Varmt välkommen till Scala – din bio på Bjäre och ett fönster mot världen utanför!
Ulf Berggren