Skördetid

nyhetsbrevSom framgår av Scala Bios höstprogram ( www.scalabio.se) finns det mycket att välja på för den filmintresserade i Båstad med omnejd. Höstterminen är i gång och för de flesta är det också slut på semestern. Att tala om höst känns dock lite tokigt med tanke på den senaste tidens sommarväder. Och jag har full förståelse för att biobesök inte är det första man tänker på när solen skiner och det är varmare i vattnet än det varit under delar av den gångna sommaren. Arton grader i vattnet den artonde september! Själv har jag både en och annan eftermiddag och kväll valt att i stället för på Scala sätta mig i favoritskrevan på Ydrehall och se solen gå ner över Vinga skär.

JonasKaufmann_omslMen Beatles-kvällen i den gångna veckan ville jag inte missa. Vilken nostalgitripp! Och så mycket spelglädje! På lördag är det dags för Jonas Kaufmann att inta scenen på La Scala i Milano för ”En afton med Puccini”. Då blir det skönsång av annat slag.

Men även de som inte gillar skönsång har något att hämta på Scala. Jag tänker förstås på ”Florence Foster Jenkins”, närmast redan i morgon, måndag kl. 16.00. Och fler chanser att se några av de senaste veckornas godbitar blir det, nu när vi går in i en vecka som ser ut att bjuda på mer normalt sommarväder. Måndag kväll ”Förbjuden kärlek”, tisdag eftermiddag ”Den allvarsamma leken”, tisdag kväll ”Snowden”, onsdag eftermiddag ”Sully” (om piloten som räddade livet på 155 personer genom att nödlanda på Hudson-floden i New York) och onsdag kväll den andra i raden av ”Tidlösa” filmer på Scala i höst, Fassbinders absoluta mästerverk ”Querelle”.

 

red_appleDenna helg är det skördehelg på Bjäre. Medlemmar i föreningen Folkets Park i Båstad har plockat päron på Dalmanska tomten och äpplen i egna trädgårdar. Päronen gick snabbt åt, men i Scala Bios foajé finns fortfarande äpplen så det räcker. Och de kostar ingenting! En stor korg innehåller äpplen som passar utmärkt till mos, kanske bara till filmjölken eller varför inte på en calvadosdränkt sockerkaka med vispgrädde. Ta gärna med dig en egen kasse då mitt liv lager av påsar från Systemet och Boarps grönsakshandel är begränsat. Bion är öppen från 13.00 i dag söndag och från 15.00 måndag till onsdag. Och förstås kommande helg från 13.00…

Apropå dagens bibeltext (Lukas 12:13-21) om att inte samla i ladorna.

När jag kom till Torekov för 40 år sedan fanns det en bank i byn, Bjäre Sparbank, Jag öppnade förstås ett konto och kunde inte heller säga nej till ett checkhäfte med eken på. Åren gick och banken blev Sparbanken Gripen. Kontoret i Torekov lades ned och det fick bli Västra Karup i stället. Sparbanken Gripen blev Sparbanken Öresund och även kontoret i Västra Karup försvann. Så köptes Öresund upp av Swedbank och även kontanthanteringen försvann. Jag kunde inte längre ta ut mina pengar – om jag inte betalade för ett Maestrokort förstås. Då kunde jag ta ut mina pengar i en automat.

kaffeUnder alla år har jag mötts av utomordentligt trevliga banktjänstemän. Ingen skugga på dem med andra ord. På kontoret i Båstad har man installerat en kaffeautomat som kan mycket mer än att bara laga en kopp kaffe medan man väntar på att bli hjälpt av någon tjänsteman. Det finns två runda bord och åtta stolar. Banken är öppen måndag till fredag från 10.00 till 15.00 förutom på torsdagar då man stänger 18.00. Vill du ta dig förbi någon dag för en fika så är du välkommen. Om det blir några frågor så säg bara att kostnaden kan dras från mitt privata konto. Personalen är informerad.

Varmt välkommen till Scala Bio – din bio på Bjäre.

Ulf Berggren