Säsongsfinal

Den, i alla fall av mig, länge emotsedda renoveringen av Scala är nu igång. Det medför att det blir ett reducerat antal visningar nu till helgen, 12-13 maj, och till nästa.

Lördag kväll 18.30 visas för sista gången ”Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap”. Vid den första visningen frågade jag om den flerhövdade skaran tillhörde något pajsällskap. Tystnaden var kompakt. Ingen kom sig för att säga att de kom för att de hade läst boken. När jag repriserade filmen berättade jag om min blamage från den första visningen. Då fick jag veta att i salongen satt delar (5 st) av en läsecirkel som tagit sitt namn från boken! Resterande 3 delar hade förhinder. Därför blir det nu en tredje och sista visning. Ta chansen. Var inte oroliga, ni hinner hem till schlagerfestivalen.

Söndag eftermiddag, 14.00, dristar jag mig till att än en gång visa Verdis opera ”Luisa Miller”. Regn eller strålande sol och värme spelar ingen roll för mig. Jag måste se om den. Och jag gör det inte bara för att ånyo få möjlighet att höra Placido Domingo och Sonya Yoncheva. Operan var en upptäckt, i alla fall för mig, som blev operaälskare genom våra Met-sändningar. Den som vill göra mig sällskap, så här på sluttampen av säsongen, är hjärtligt välkommen. Men tänk på att gå på toaletten innan, eller använd den kommunala. Vår är tillfälligt avstängd.

Söndag kväll (18.30) gives en unik möjlighet att, utanför det ordinarie programmet, se ”Utøya 22 juli”. Varför en film om katastrofen? Det kan man naturligtvis fråga sig – och en del har gjort det. Jag kan bara notera att vi än i denna dag behöver påminnas om vad som hände åren 1939-45. Kan vi lära oss något? Kan vi förstå?

För ett antal år sedan sprängde en man sig i luften, i hörnet av Drottninggatan i Stockholm. Ingen annan kom till skada. Ingela Romare var en som försökte förstå vad som hade hänt. Hon skrev en utomordentlig artikel i ämnet, ville att också vi skulle försöka förstå. Ingen lyssnade. Längst i sitt refuserande gick Åsa Linderborg i AB: ”Kom igen när det händer något värre”. Kan ni föreställa er vad Ingela Romare kände i den situationen? Det hände något värre. Denna gång var det en man som kapade en lastbil och körde ihjäl några. Det skedde på samma gata, bara några kvarter längre bort. Kan, och vill, vi nu förstå?

På torsdag, 17 maj, är det 100 år sedan Birgit Nilsson föddes. Det uppmärksammar vi på Scala. I episodfilmen ”Stimulantia” från 1967  får vi bidrag av både Birgit Nilsson och Ingmar Bergman. I den efterföljande filmen av Eric M Nilsson får vi följa Birgit Nilsson på hennes resor 1968.  Följ med på resan! Ni hinner hem till TV-sändningen av konserten i Göteborg. På söndag, 19 maj, är det dags för den direktsända jubileumskonserten från Kungliga Operan.

På fredag, 18 maj, är det dags för säsongens sista premiär, ”Tully”. Men vem är Tully? Den bästa filmen just nu, i alla fall enligt den samlade kritiken, är ”Isle of Dogs”.  Vi visar den på söndag, 20 maj, 18.30. Och vi gör det på ett lite ovanligt sätt, med hundbio!  Ta med dig din vovve. Gå två, betala för en!

Varmt välkommen till Scala – din, och din hunds, bio på Bjäre!

Ulf Berggren