Nytt år, nya möjligheter

Jag tänker i första hand på det nya kyrkoåret, som inleds på söndag då vi går in i Advent.

Några julfilmer har redan dykt upp, snabbare än t o m julskyltningen. En av dem visar vi på Scala på lördag och söndag kl 14.00, ”Pettson och Findus – Juligheter”.

Den kommande veckan bjuder på så mycket som fyra filmpremiärer. På lördag är Robert Zemeckis (som bl a gjort ”Forrest Gump” och ”Tillbaka till framtiden”) tillbaka med ”Allied”, ett drama som tar sin början i Casablanca 1942. Från Tyskland kommer på söndag ett drama i nutid, ”24 veckor”, och senare samma dag ett annat drama från USA, ”Hell or High Water”. På måndag visar vi en ny film av Margreth Olin, ”Mannen från Snåsa”. Vi har tidigare kunnat se filmer av den norska regissören i Båstad, bl a på Lilla Filmfestivalen. På tisdag blir det ytterligare ett amerikanskt drama, ”Little men”. Om det blir fler visningar avgörs i första hand av hur stort det visade intresset är på premiären. Vill du vara säker på att få se filmerna så går du på premiären. Recensioner bör du hitta i fredagens tidning.

På onsdag i kommande vecka visar vi den tidlösa klassikern ”Frihet – den röda filmen”. Det är den sista delen i polacken Krysztof Kieslowskis Trikolen-trilogi på temat Frihet, Jämlikhet, Broderskap.

indignation-oI nästa vecka gives det även en ny möjlighet att på eftermiddagstid se ”Cezanne och Zola” och ”Indignation”, som hade premiär i lördags resp. i går. Jag kan varmt rekommendera dem.

cezannezola_oUppgifter om visningstider hittar du på vår hemsida (www.scalabio.se). På vår hemsida hittar du även det nya programmet som sträcker sig från Advent till Trettonhelg. Du kan även ladda ner det från hemsidan. I tryckt form skall det mot slutet av veckan finnas att hämta på bion och turistbyrån, i Bjäre Bokhandel och på biblioteken.

Perioden från Advent till Trettonhelg bjuder på ett antal arrangemang för dig som vill se mer än bara film på Scala. Det blir två teaterföreställningar från London av två av efterkrigstidens främsta brittiska dramatiker, John Osborne och Nobelpristagaren Harold Pinter. Den 2 december spelas Osbornes moderna klassiker ”The Entertainer”, med Kenneth Branagh i huvudrollen, och den 16 december Pinters komediklassiker ”No Man’s Land”. Det blir även balett från Bolsjoj, som sig bör i juletid, d v s ”Nötknäpparen” den 18 december.

Och vad vore tiden kring jul och nyår utan musik? På Juldagen kan du på Scala lyssna på Bachs ”Juloratoriet” (från Göteborg) och på Nyårsafton blir det traditionsenligt ”Nyårskonsert” (från Berlin). Till samtliga dessa arrangemang bokar man biljett på Scala., som till vilken filmföreställning som helst och till lägre priser än tidigare – och utan förköpsavgift.

Operasäsongen avslutas för ”hösten” med finska Kaija Saariahos ”L’Amour de loin” den 10 december och inleds till ”våren” med Verdis ”Nabucco” den 7 januari. Biljetter till dessa föreställningar bokar du i vanlig ordning i Bjäre Bokhandel.

Avslutningsvis lite nytt om priserna på våra biobiljetter. Vid årsskiftet höjs momsen på biobiljetter från 6 till 25 procent. SF har meddelat att man inte kommer att höja sina biljettpriser till följd av momshöjningen och det kommer vi inte heller att göra på Scala. Däremot höjer vi, med start i Advent, våra biljettpriser till en nivå strax under SF:s och med särskild hänsyn tagen till barnfamiljer. Du går alltså fortfarande billigare på bio på Scala – och slipper stanken av popcorn.

Varmt välkommen till Scala – din bio (och inte bara bio) på Bjäre.

 

Ulf Berggren