Nytt år, nya möjligheter

I och med att riksdagen i början av december tog den del av budgeten som avser stödet till film så var det hela ett faktum. Det filmavtal som slöts 1963 mellan staten och filmbranschen gick i graven vid årsskiftet. Från 1 januari har vi en statlig filmpolitik. Finansieringen av denna politik löses med ett höjande av momsen på biobiljetter från 6 till 25%. För de biografer som, genom filmavtalet, före årsskiftet hade att betala en avgift på 10% till Filminstitutet blev ökningen i praktiken 9%. För biografer på  mindre orter, som Båstad, innebar det en höjning av momsen med 19%. På Scala Bio har vi haft låga biljettpriser. ”Vad billigt det är att gå på bio i Båstad” har varit en återkommande reaktion. I rådande läge såg mig nödsakad att höja biljettpriset till en nivå något under SF:s. Jag beslöt också att, med omedelbar verkan, avskaffa det system med stämpelkort som vi haft i några år och som inneburit att man inte behövt betala mer än 80 kronor för en biobiljett, mot 120 kronor (eller mer) hos SF. Jag ser nu över systemet och hoppas inom kort kunna återkomma med en annan typ av bonussystem.
Att slippa den 10-procentiga avgiften till Filminstitutet var förknippat med vissa begränsningar i programsättningen. Dessa begränsningar är nu borta. Det innebär att vi kan öka antalet visningar och vi kan också variera utbudet så att filmer i större utsträckning kan visas både eftermiddagar och kvällar. Detta bör vara till gagn för dig som varit missnöjd med att vissa filmer bara gått på kvällstid, andra bara på eftermiddagar. Är det filmer som du saknar eller har missat så tveka inte att höra av dig till mig. Vem vet?
Som du noterat så har vi sedan i höstas valt att i programbladet bara ange en films premiärdag. Så kommer det att bli även i fortsättningen. Du får möjlighet att långt i förväg se vad som är på gång, såväl av filmer som av ett omfattande program med balett, opera, teater och konserter. Samtidigt som priserna av nödvändighet går upp något för biobesökarna så strävar vi efter att hålla nere priserna för övriga arrangemang.
Som komplement till programbladet hänvisar vi till vår hemsida. Där hittar du alla uppgifter om visningsdagar och klockslag. Från hemsidan blir det också möjligt att ladda ner den kommande veckans program, samma program som redan nu återfinns inramat vid entrén till bion.

Och därmed över till vad som väntar härnäst på Scala.

På onsdagen meddelades vilka filmer som nominerats till en Guldbagge. Vilka som vinner får vi veta 23 januari. Under den kommande veckan gives nya möjligheter att se två av de utländska filmer som häpnadsväckande nog inte fick en nominering som bästa utländska film,  ”Jag, Daniel Blake” och ”Manchester by the sea”. Under därpå följande vecka uppmärksammar vi några av de svenska filmerna. Passa också på att se ”Lion”, som jag av planeringsskäl lade på en alltför tidig punkt på dagen i jul- och nyårsprogrammet. De två filmer som fick ett mycket uppskattande mottagande i dagens tidning, ”Efter stormen” och ”Paterson”, hittar du förstås också i programmet för den kommande veckan. Datum och klockslag finner du på vår hemsida www.scalabio.se.

Jag har fått följa en antal kära besökare på Scala Bio till den sista vilan under det gångna året. Hur hanterar vi vetskapen om en annalkande död för egen del, men också som anhörig och vän? Detta kommer vi att samtala om på söndag (8.1) efter visningen av den spanska filmen ”Vänner för livet” kl.15.30. Filmen berättar om två vänner, Tomás och Julián, som ses igen efter många år på skilda håll. Julián har fått veta att jan inte har så långt kvar. De är tillsammans under fyra dagar.
Det blir fyra dagar som Julián inte kunnat vara utan och Tomás aldrig kommer att glömma. I samtalet efter visningen deltar Per Thelander, kyrkoherde i Båstad-Östra Karups församling och Torbjörn Lindqvist, läkare på Båstad-Bjäre Läkarpraktik.

Varmt välkommen till Scala Bio – din bio på Bjäre!