Nu vänder det

Jag syftar inte på slutresultatet i den brittiska folkomröstningen om medlemskap i EU. Om konsekvenserna kan vi bara sia.

midsommarJag syftar inte heller på det svenska utträdet ur den europeiska fotbollsgemenskapen, med en väntande ny förbundskapten och nya spelare både längst bak, i mitten och längst fram i laget framöver.

Inte heller syftar jag på samtalen med höga röster, ofta med uppsvensk anstrykning, som i går inleddes vid morgonbryggan i Torekov. Det är mera ett fenomen av säsongskaraktär, ungefär som El Nino och ibland plågsamt för de utsatta.

Nej, jag tänker förstås på att vi nu i andra avseenden går mörkare tider till mötes. Fast egentligen skedde det redan i tisdags.

I måndags träffade jag en granne på Systemet som också förberedde sig inför firandet av årets längsta dag. Han är bördig från Dalarna och kunde berätta om en dam i Mora som i många år och till sin död firade midsommar på den rätta dagen, årets längsta dag, vid sommarsolståndet. Heder åt den damen, sade jag. Den sedan 1953 gällande ordningen framstår i mina ögon mest som en kompromiss mellan arbetsmarknadens parter.

För att uppmärksamma att det nu faktiskt har vänt och det bara är sex månader till jul visar vi i kväll, på midsommardagen, Helena Bergströms film ”En underbar … jul”. Släpp loss skrattet på Scala! Ett tag till är det i alla fall ljust även när du lämnar bion.

Och i morgon eftermiddag 26 juni, enligt kyrkoåret på Johannes Döparens Dag fast den dagen enligt kalendern inföll i torsdags, visar vi ånyo den förtjusande ”Den lilla prinsen” – en film för både barn och vuxna.

Den kommande veckan lämnar vi i stort sett fri för kammarmusikfestivalen som i år har som tema ”Wien, Berlin, New York”.

Eriksson-JeanetteSom ett komplement till festivalen blir det kommande lördag kl. 14.00 en konsert i Dalmans Park i ett arrangemang av föreningen Folkets Park i Båstad.

Riksspelmannen och violinisten Jeanette Eriksson tar oss med på en odyssé under rubriken  ”Paris/Särslöv/ Salzburg”. Fransk och österrikisk barockmusik blandas med folkmusik av den skånske spelmannen Johan Jacob Bruun. Och det är förstås gratis!

Tag gärna med picknickkorg. Vid dåligt väder förläggs konserten till närliggande Scala Bio.

borta-med-vinden_posterSedan vänder det på Scala, bland annat med sommarens första föreställning av klassikern ”Borta med vinden”!

 

Välkommen till Scala – din bio på Bjäre!

 

Ulf Berggren