Nu är den igång…

Jag syftar förstås på säsongen med direktsänd opera i världsklass från Metropolitan i New York och dito balett från Bolsjoj i Moskva.

dongiovanni_omslI lördags kunde vi se Nina Stemme i Wagners ”Tristan och Isolde”. Om en vecka (22 oktober) är det dags för Malin Byström att göra entré i rollen som Donna Elvira i Mozarts ”Don Giovanni”. I rollen son Don Giovanni ser vi Simon Keenlyside.
Redan nu på söndag (16 oktober) blir det balett. ”Den gyllene åldern” är en originell, färgstark och bländande föreställning med både jazzig musik och music-hall atmosfär som du bara kan se på Bolsjoj – och förstås på Scala i Båstad. Baletten har allt: galna rytmer, fartfyllda jaktscener och dekadenta kabaret-nummer samt vackra duetter med kärleksparet Boris och Rita. Hela historien är en satir över Europa under det glada 20-talet. För musiken svarar Dmitrij Sjostakovitj och för koreografin Jurij Grigorovitj.

manWhoKnewInfinity_omslNär nu även hösten är här här fyller vi på med eftermiddagsvisningar av filmer som du kanske missat, ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” i fantasifull regi av Tim Burton och ”Florence Foster Jenkins” med Meryl Streep och Hugh Grant. Bägge filmerna ligger / har legat i topp bland mest sedda filmer i Sverige. Måndag 17 resp. onsdag 19 oktober visas de kl 16.00. Veckan därpå får du chans att se filmen du med all säkerhet missade i somras, och inte bör missa, ”The man who knew infinity”, om det självlärda matematiska geniet från Indien som för hundra år sedan blev inbjuden till Cambridge.

imorgon_omslTre premiärer hinner vi också med i veckan som kommer, tre filmer som alla fått lovord i dagens tidning – den svenska ”Jätten”, den israeliska ”Mr Gaga” och den franska ”Imorgon”. Du ser dem på Scala, som enda bio i nordvästra Skåne.

renoir-omslOch så skall du förstås inte glömma bort ”Renoir – hyllad och hatad” i vår stora succéserie Konst på bio på tisdag 18 oktober kl 16.00. Jag kan i det sammanhanget berätta att det på begäran blir en repris av den förra filmen i serien, ”Goya – visioner av kött och blod”, fredag 28 oktober kl 18.30. ”En fantastisk film, kanske den bästa i raden av konstfilmer” var ett omdöme efter den första visningen.

weineromslPå tisdag den 18 oktober visar Båstads bibliotek den amerikanska dokumentärfilmen ”Weiner” till det facila priset av 40 kronor. Visningen är ett samarbete med företaget Doc Lounge och presenteras som en Sverigepremiär. Sin officiella Sverigepremiär på bio har filmen fredag 21 oktober. Scala, som har som ambition att till publikens fromma ha en aktuell repertoar, har sin första visning av filmen den 23 oktober, till det ordinarie biljettpriset 100 kronor. Det står dig förstås fritt att se den av kommunen subventionerade visningen på biblioteket , men vill du stödja visningsverksamheten på Scala, få den komfort och den filmupplevelse som bara en riktig bio kan erbjuda rekommenderar jag dig att välja Scala.

Avslutningsvis kan jag meddela att det fortfarande finns äpplen att hämta på bion. Har du ingen kasse med dig kan du få en på bion. Visst skulle det vara gott med en varm äppelpaj nu när sommaren är över?

Varmt välkommen till Scala – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren