Ja, det är våren

Så tycks det som den nu är här – den efterlängtade våren.

Jag märker det när jag dricker mitt eftermiddagskaffe, känner den milda vinden och hör fåglarnas sång. Och jag ser det på scillan och blåstjärnan som i svindlande fart nu sprider sig runt Franciskuskapellet.

Jag märker det också på bion när jag bjuder på vårkonsert med Berlinfilharmonikerna,  Verdiopera med Plácido Domingo och Sonya Yoncheva eller den finstämda japanska filmen ”Mot solnedgången”. Därför går vi nu in i en lugnare fas på bion, vilket redan framgått av vårt programblad och vår hemsida.

Tisdag 17 april kl 16.00 visar vi för sista gången Konst på bio under rubriken ”Hitler och konsten”. Samma kväll kl 18.30 finns det möjlighet att se Jesper Ganslandts väl mottagna ”Jimmie”.  Regissören vänder på perspektivet och berättar en historia om två svenskar på flykt, far och son.

Onsdag 18 april 18.30 visar vi ånyo ”Lida”, om kvinnan som är född och uppväxt i Gammalsvenskby i Ukraina. Kristian Isaksson berättar om hur byn en gång kom till, genom Katarina den Storas försorg. Vi vår förra visning närvarade en Båstadkvinna med egna rötter i Gammalsvenskby. Lite forskning efter visningen visar att hon med största sannolikhet är släkt med Lida! Hon finns på plats efter onsdagens visning för att berätta om hur hon kom fram till det.

På lördag 21 april kl 14.00 blir det konsert med Dawda Jobarteh Group, Dawda Jobarteh är född i Gambia. Med avstamp i den egna musikaliska traditionen skapar han en samtida vision av en musik som levt i århundraden. Vill vårvädret oss väl kan jag kanske få Dawda att med sin kora först framföra en liten hyllning till Birgit Nilsson. Konserten är ett samarbete med föreningen Folkets Park i Båstad, med stöd av Folkets Hus och Parker. Samma kväll kl 18.30 visar vi den slovakiska filmen ”Vår nya fröken”.

På söndag 22 april kl 18.30 ges det en ny möjlighet att se den engelska komedin ”Som en dans”.  Den fick ett varmt mottagande vid sin första visning i söndags eftermiddag.

I samarbete med föreningen Torekov Kultur och Miljö visar vi 26 april kl 14.00 ”Där möllorna gå”. Filmen har Edvard Persson i huvudrollen. Den är inspelad 1956, bland annat i Torekov. Kanske finns det några som var med då, om inte annat så liggande i en barnvagn! Efter visningen finns det möjlighet att få en kopp kaffe i Församlingsgården, granne med bion. Och plats för lite gamla Torke-minnen!

Utställningen i Torekov Kulturhus med grafik och olja av Bjärekonstnären Pär Siegård pågår månaden ut.

Varmt välkommen dit – och till Scala Bio, din bio på Bjäre!

Ulf Berggren