Ibsen lever!

daughter_omslSå uttryckte sig Stefan Jarl när han kom ut efter visningen av ”Dottern” förra lördagen på Scala. Och jag kan bara instämma. Det är en alldeles utmärkt och starkt engagerande överföring till australiensisk nutid av Henrik Ibsens ”Vildanden” som Simon Stone genomfört, med hjälp av en räcka utmärkta skådespelare. Ni som missade filmen får en ny chans kommande lördag (11.6 18.30).

hermelinen_omslUtmärkt skådespeleri bjuder även Christian Vincents ”Hermelinen” på, främst av Fabrice Luchini, som domaren och Sidse Babett Knudsen, som kvinnan han möter på nytt. Fabrice Luchini fick priset som bästa manliga skådespelare i Venedig 2015 och Sidse Babett Knudsen har vi tidigare sett i TV-serien ”Borgen”. En ny chans att se filmen ges redan i morgon (7.6 18.30). Ta den. Ni kommer garanterat att gå ut med ett varmt leende efteråt.

sophelikoptern_omslJeanette Gentele skrev en mycket uppskattande recension i SvD av Jonas Selberg Augustséns nya film ”Sophelikoptern” och även i detta fall instämmer jag – en av de mest originella svenska filmerna på länge. Ni som missade filmen får en ny chans kommande söndag (12.6 18.30). Läste ni inte hennes recension så får ni en ny chans här: http://www.svd.se/anarkistisk-roadtripp-blottar-svensk-sjalvbild/om/varens-filmer-2016

Publiken på ”The Dressmaker” var uppenbarligen nöjd när den lämnade Scala på söndagen. Därför blir det en extravisning om en vecka (13.6 18.30).

nojoom_omslJag vill även erinra om ”Nojoom” som visas på torsdag (9.6 18.30). Nojoom är namnet på flickan som gifts bort som tioåring, men går till domstol för att få ut skilsmässa! En av de bästa filmerna på repertoaren just nu enligt kritiker.se

Tiden från början av maj till midsommar är vedertagen lågsäsong på svenska biografer. Publiksiffrorna sjunker i takt med sommarens ankomst. Och det är inte svårt att förstå, i alla fall inte när vädret är som det är just nu. Och eftersom publiken inte går på bio så blir utbudet av sevärd film mindre. Och därmed minskar publiken ytterligare… Men utbudet på Scala just nu talar för det motsatta. Visst finns det sevärda filmer och det är till stor del de mindre distributörernas förtjänst. Och eftersom filmerna finns så skall de naturligtvis visas. Det är för mig en självklarhet.

Ta därför vara på möjligheten när den nu bjuds. Kvällen är lång och solen har ännu inte gått ned när filmen är slut. Så gå på bio och njut!

Välkommen till Scala – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren

P.S.

Du missar väl inte gratisunderhållningen på granntomten – Dalmanska – på lördag den 11 juni kl. 14.00?

Det blir allsång under ledning av Anna Bolin och musik av The Three Pints, dvs James Johnson och Laif Carr. Skulle vädrets makter vara emot oss flyttar vi in på Scala.