I afton dans

the-entertainer-oRubriken är avsedd att läsas i överförd bemärkelse eftersom det i afton, fredag 2 december, bjuds på teater på Scala, ”The Entertainer”.

Som ni sett av programmet är stycket skrivet av John Osborne. Vill ni veta mer om honom – en av de ”arga unga männen” i den brittiska efterkrigslitteraturen, som slog igenom med ”Se dig om i vrede” – kan ni bara söka på honom på nätet.
Kenneth Branagh, som spelar huvudrollen i ”The Entertainer”, har ni kunnat se som Wallander i brittisk tappning på TV och på Scala i filmen ”My week with Marilyn” där han gestaltade Laurence Olivier – som han för övrigt har en hel del gemensamt med.
Det blir med all säkerhet en givande afton.

nocturnal_animals_oFörutom redan annonserade filmvisningar blir det en nyinsatt visning av ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” på lördag 15.45. Det blir
mannenfr_oockså en ytterligare visning av ”Allied” på tisdag 18.30 och även en av ”Nocturnal Animals” på torsdag 18.30. Filmen ”Mannen från Snåsa” försvann i någon fiberkabel på väg till Scala från filmlaget i Malmö i måndags varför det blir en ny visning på onsdag 18.30. Sedan börjar det bli trångt om utrymmet fram till trettonhelgen, så passa på! Jag har fått vidare ett erbjudande om att visa ”Morran och Tobias” till priset av gå  ”2 för 1” som jag gärna vidarebefordrar. Nästa söndag 11.12 kl 16.00 har ni chansen. Lite kul skadar inte i dessa mörka tider. Och för er som ser fram emot nästa Star Wars film, ”Rogue One”, kan jag meddela att den nu är tillåten från 11 år – och inte 15 år som det står i programmet.
Just som jag var på väg att klicka på Sänd av detta brev fick jag bekräftat att vi kan visa dagens biopremiär – på andra platser i landet – ”Fyren mellan haven”, från måndag 12.12 kl 16.00. Håll till godo.

the-last-waltz-o
Ni har kanske hört/läst att Bob Dylan inte kommer till Stockholm på lördag i nästa vecka för att ta emot Nobelpriset i litteratur? Men han kommer till Båstad samma dag 16.00! Då visar vi nämligen på Scala filmen ”The Last Waltz” , dvs Martin Scorceses berömda film från 1978 om The Bands avskedskonsert ”The Last Waltz” i SanFrancisco den 25 november 1976. Nästan på dagen 40 år senare i Båstad! Som ni kanske vet turnerade The Band tillsammans med Bob Dylan på mitten av 60-talet och Dylan dyker upp igen som gäst i bandets avskedskonsert. Och han är inte den ende av gästartister. Vad sägs om Van Morrison, Ron Wood, Ringo Starr, Eric Clapton, Neil Young, Neil Diamond, Emmylou Harris, Joni Mitchell och Muddy Waters? Man tror inte det är sant, men så är det!
Och på Scala i Båstad.

lamourdeloin_o
Samma dag, fast på kvällen, blir det direktsänd opera från The Met av Kaija Saariahos ”L’Amour de loin”, en av de mest prisade operorna de senaste åren, och här med en kvinnlig dirigent. Tala om kvinnokraft!

Välkommen till Scala – din bio, teater, opera och konsertlokal på Bjäre!

Ulf Berggren