Fullt hus

Ingenting känns bättre än fulla hus för en biografägare. Det har varit ett överraskande, och förstås glädjande, stort tryck på ”Korparna”. Därför blir det ytterligare visningar, närmast:  Tisdag 17.10 15.00 och 19.30 samt onsdag 18.10 och fredag 20.10 16.00.
Intresset har också varit stort för de två filmatiseringarna av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros ”Återstoden av dagen” och ”Never let me go”. Fullt hus vid varje föreställning den gångna veckan i Torekovs Kulturhus. Jag visar gärna filmerna för fler. Hör bara av er.

Dessvärre var recensenternas mottagande av ”Snömannen” iskallt. De som passade på att se filmen på Scala var enligt uppgift ändå nöjda. För er övriga återstår att läsa boken av Jon Nesbö. Gör gärna det. Ni köper den på Scala för en tredjedel av vad den kostar i nätbokhandeln.

På onsdag kl. 18.30 har ni chans att se nyligen avlidna Jeanne Moreau. Filmen ”Hiss till galgen” blev hennes internationella genombrott.
Och nästa onsdag, 25 oktober, är det dags för en annan modern klassiker. I samarbete med Cinemateket visar vi då ”Min natt med Maud”.

Så är det då officiellt. Hovs Hallar har av Europeiska Filmakademin utsetts till ”Treasure of the European Film Culture”. Utmärkelsen delas ut på fredag. Det är förstås Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” som ligger till grund. Filmens öppningsscener, med riddaren som spelar schack med döden, såväl som avslutningsbilden, med det dansande sällskapet i relief mot himlen, är  europeisk filmhistoria.
Du kan se filmen på Scala på söndag 22 oktober kl 16.00. Hovs Hallar var även inspelningsplats för Jan Troells ”Ingenjör Andrées luftfärd”. Du kan se filmen på Scala på lördag 21 oktober kl 15.30.

Bilderna från Bjäre i ”Korparna” är kanske inte så lätta att identifiera – om man inte varit med på inspelningen.
Lättare var det med Torekov i Edvard Persson-filmen ”Där möllorna gå” från 1956. Och den 1 december är det dags igen för Torekov, med premiären på ”Solsidan”. Statisttrycket är redan stort på biljetter.

Själv kunde jag i morse konstatera att stegarna på morgonbryggan är uppdragna! Det var minst sagt snopet. Rent meteorologiskt är det faktiskt fortfarande sommar. Och jordgubbar plockar vi några stycken i landet nästan varje dag.

Redan till helgen är det dags för fyra nya filmer att få Båstad-premiär: Helena Bergströms ”Vilken j-la cirkus”, den originella ”Loving Vincent” samt ”Herr och fru Adelmann” och ”My little pony”.

Jag höll på att glömma Black Sabbaths avskedskonsert på fredag 21.00 – efter en karriär på 50 år! Den bör ingen entusiast av ”heavy metal” missa.

Väl mött på Scala Bio och i Torekovs Kulturhus!

Ulf Berggren

P.S.
Du har väl noterat att det finns äpplen att hämta på Scala, lämpliga för mos m.m.