Fråga Isak / Var hamnar Oscar?

The Death of Stalin” har hamnat på Biotoppen i Sverige. Så även ”Darkest Hour”. I Finland har nyinspelningen av Linnas ”Okänd soldat” blivit en stor publikframgång. Stundande torsdag, fredag och lördag kan du se alla tre filmerna på Scala Bio. Kanske lite av en slump, men nu råkar det bli så.

Stalins dödsdag är nämligen den 5 mars. Men han insjuknade några dagar tidigare. Därför visar vi ”The Death of Stalin” på torsdag 1 mars kl 19.00. Dagen därpå kl 18.30 blir det premiär på den kompletta versionen av ”Okänd soldat”. Lördag den 3 mars kl 16.00 blir det ytterligare en visning av ”Darkest Hour”.

Min största glädje med att driva bio har alltid varit möjligheten att få möta publiken. Härförleden berättade en man att han trodde sig veta en del om Winston Churchill. Även om Josef Stalin och kretsen kring honom visste han en del – och Mannerheim. Jag fick ”Ja” på frågan om han kunde tänka sig att svara på frågor efter filmerna. Rubrik för de tre kvällarna blir därför helt enkelt: ”Fråga Isak”.

Churchills vånda i ”Darkest Hour” handlar om de kringrända soldaterna i Dunkirk 1940. Förra året visade vi två sevärda filmer med olika infallsvinklar på samma händelse. I ”Dunkirk” befinner vi oss på plats bland soldaterna, i ”Their finest” på hemmafronten. Den sistnämnda filmen handlar nämligen om vilken roll film kan spela för krigsmoralen. Det är en både ömsint och bitvis roande berättelse. Har du inte sett den? Gör det. ”Their finest” visas lördag 3 mars kl 13.30 och ”Dunkirk” kl 16.00.

”Darkest hour” och ”Dunkirk” är båda med och tävlar om söndagens Oscarstatyetter. Det gör även ”Phantom Thread”, ”The Shape of Water” och ”Three Billboards…”. Du kan se dem på fredag 16.00, lördag 18.30 resp. söndag 18.30. På vår hemsida (www.scalabio.se) kan du även rösta på dina favoriter. Vem vinner? Det får du veta natten till måndag. Kanska kan vi visa bästa filmen på måndag kväll.

Efter helgens lilla filmfestival om kraftfulla män och apropå Oscarsgalan något helt annat. På måndag den 5 mars inleder vi nämligen Lilla kvinnofilmfestivalen i Båstad 2018. Det blir allt från klassiker till aktuella svenska filmer och ett antal Sverigepremiärer. Samt en smygpremiär på Gabriela Pichlers redan hyllade ”Amatörer”. Hela programmet hittar du om några dagar på bion eller på www.scalabio.se

Varmt välkommen till Scala Bio – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren