För att inte tala om…

Det blev en överraskande inledning på den andra dagen av den lilla Bergman-festivalen på Scala. Jag tänker förstås på visningen av ”För att inte tala om alla dessa kvinnor” från 1964. Inte för att exteriörerna var inspelade i Norrvikens Trädgårdar. Det visste vi.  Inte heller för att det handlade om en vacker restaurering av Ingmar Bergmans första färgfilm. Kanske inte heller att den var så hejdlöst rolig. Utan för det som vi inte visste, nämligen att filmen visade sig vara så profetisk.

Den handlar nämligen om Mästarens död, i filmen en hyllad cellist vid namn Felix. Runt honom finns inte bara alla hans kvinnor och några tjänare. Där finns också Cornelius. Cornelius är kritikern som är i färd med att skriva Felix biografi, men också har en dröm. Han vill nämligen gärna att Mästaren skall framföra ett av honom skrivet stycke. Av framförandet blir det dock ingenting. Mästaren avlider nämligen, under konserten.  Och en del av Cornelius manus försvinner.

Det är inte så konstigt att tankarna går till alla som nu inte bara skall hylla mästaren, en del också skriva hans biografi, nu först i filmisk form som Jane Magnusson. Profitera skulle man också kunna säga. En TV-serie i fyra delar, först nedklippt till en film. Som om det inte räckte med profiterandet på Bergmans videokassetter härom året…

Det har väl inte undgått någon att det är 10 år sedan ”Mamma Mia!” hade biopremiär? Och att det nu är dags för ”Mamma Mia!  Here We Go again”. Premiär onsdag 18 juli.

Och på torsdag inleder vi Fruntimmersveckan på Scala. Efter hundra år av kvinnokamp har en del kvinnor inte kommit längre. De ser sig fortfarande som offer, som inte kan säga Nej. Manifestationen på Guldbaggegalan var beklämmande.

Glöm inte vad era mammor en gång sjöng: Ja – vi vill, vi kan, vi törs!

Den 4 juli, på USA:s nationaldag, visade vi ”Detroit”,  Kathryn Bigelows modiga och skakande film om raskravallerna 1967. Den har, med poliser som dödar svarta, dessvärre alltjämt sin giltighet.

Under den gångna veckan har vi visat ”Ocean’s 8”. En feministisk uppföljare. Den handlar om 8 kvinnor som inte vill vara sämre än män. Jag hade mycket roligt. Om jag får några önskemål om en repris, så hjärtans gärna.

Under fruntimmersveckan visar vi fler filmer om kvinnor som både vill, kan och törs – såväl bakom som framför kameran, i fiktionen såväl som i verkligheten.

Alla dagar 15.00.

Torsdag 19.7  ”Livets pris” – om Sara Lidman, av Åsa Faringer
Fredag 20.7 ”Om själ och kropp” – av Ildikó Enyedi, med Alexandra Borbély
Lördag 21.7 ”The Shape of Water” – årets stora Oscarsvinnare med Sally Hawkins
Söndag 22.7  ”Maria Magdalena” – kyrkoherde Ann Lidgren inleder
Måndag 23.7 ”Euphoria” – av Lisa Langseth, med Alicia Vikander
Tisdag 24.7 ”Tomb Raider” – med Alicia Vikander

Vill du, kan du, törs du?

I så fall är du varmt välkommen till Scala – ditt vattenhål på Bjäre!

Ulf Berggren