Filmåret som gått

Fast man inte lyckades komma till skott med en upplaga av Lilla Filmfestivalen 2017 – och jag själv tog mig vatten över huvudet i min ambition att försöka åstadkomma något som skulle ha kunnat bli En liten Filmfestival – så blev det ändå ett festivalår på Scala Bio.

Mellan den 8 och 15 mars gick Lilla kvinnofilmfestivalen av stapeln med tre visningar per dag. Hanna Sköld, som obegripligt förbigåtts av Guldbaggejuryn, fick i stället mottaga Guldpäran 2017. Hennes film ”Granny’s dancing on the table” var utan tvekan 2016 års bästa svenska film. I slutet av av juni blev det en Liten Teaterfestival och i slutet av augusti en Liten Operafestival. Programmet för En liten Filmfestival 2017 i juli/augusti spreds istället ut över ett antal höstdagar. Temat för visningarna var ”Svenskar i världen”. Jag hoppas på en fortsättning under våren 2018.

Mellan 29 oktober och 4 november arrangerades Liten barn- och ungdomsfilmfestival. Det blev även då tre visningar per dag av filmer som bjöd på både kärlek och skräck för de yngre – samt en och annan tankeställare. Scala Bio anses, med beaktande av sitt ringa publikunderlag, med rätta ha en unik repertoar. Jag har dock kunnat konstatera att besökssiffrorna varit låga på flera filmer det gångna året. Huruvida det högre biljettpriset bidragit därtill låter jag vara osagt. Annat kan ha spelat in. Jag har därför inlett en liten kavalkad av filmer som jag anser är förtjänta av en större publik. Som den uppmärksamme noterat skedde det redan i lördags. Kavalkaden fortsätter framöver.

Filmkavalkaden är inget som kommer att stärka bions kassa. Biljettpriset är halverat, dvs 75 kr.  Spar era biljetter. Efter två filmer är priset för den tredje endast 50 kr. Min förhoppning är att det i första hand är ni som skall känna er berikade av ett besök på Scala. Men se det inte som ett tvång. Se det som en möjlighet. Så länge den finns.

Jag passar också på att visa ett urval av de filmer som är nominerade till en Guldbagge. Därutöver några som borde ha varit nominerade, såväl spel- som dokumentärfilmer. Programmet för visningarna kan ni ladda ner från vår hemsida eller hämta på bion. På vår hemsida (www.scalabio.se) kan ni också gå in och rösta på de nominerade filmerna.

Programmet för det första kvartalet är nu fastställt och kan snart laddas ner eller hämtas på bion. På Tjugondag Knut blir det finissage 13 – 17 för utställningen av självporträtt i Torekovs Kulturhus. Tag tillfället i akt att begrunda hur ett femtontal nordiska konstnärer en gång såg på sig själva.

Varmt välkommen till Scala, din bio på Bjäre, och till Torekovs kulturhus under det kommande året!

Ulf Berggren