Festivaldags

Under nästa vecka (måndag 30 oktober till fredag 3 november) har skolorna höstlov.

Redan på söndag, 29 oktober, inleder Scala Bio en ”Liten barn- och ungdomsfilmfestival”. Festivalen slutar nästkommande lördag.  Sju dagar således, vilket gör att ordet ”liten” kanske är väl blygsamt. Underrubriken är: ”Kärlek, skräck och några tankeställare med mera

Programmet går att ladda ner från Scala Bios hemsida – www.scalabio.se Som framgår av programmet inleds festivalen på söndag med tre (!) premiärer, ”Den stora nötkuppen”, ”Krig” och ”Den syriska förlovningsringen”. Vi avslutar programmet med ytterligare två (!), ”From nowhere” och Barndom”. Den sistnämnda är regisserad av Margreth Olin, av vilken vi redan visat flera filmer på Scala, bland annat under tidigare goda årgångar av Lilla Filmfestivalen. Minns du dem?

Krig” är en synnerligen tänkvärd film, dock inte mottagen efter förtjänst av dagens recensenter. De kanske inte tror att barn kan tänka? Jag rekommenderar föräldrar att se filmen med sina barn för ett fördjupande samtal efteråt. ”Den syriska förlovningsringen” har mycket att bjuda på, för både ungdomar och vuxna. Inte bara något att tänka på utan även en hel del goda skratt. Vem säger inte ja till det?

Apropå gamla, goda årgångar, så puffar jag gärna för dagens (fredagens) premiärfilm, ”Lucky”. Harry Dean Stanton gör efter en lång karriär (i många biroller) i alla avseenden sitt livs roll. Han dog för 6 veckor sedan, över 90 år gammal. Se honom nu, när du har chansen.

Den stundande festivalen innehåller även en direktsändning från Operan i Stockholm. Och vad är väl lämpligare än att på fredag, Allhelgonaafton, gå till Scala och se ”Dracula”. Föreställningen vänder sig till såväl yngre som äldre. Biljettpriset är 240 kr.

Centerpartiet i Båstad har lagt en välmotiverad motion om införande av ett kulturkort för unga. Utan att avvakta behandlingen av den motionen, vilket kan ta sin tid, går vi handlingarna i förväg.

Barn/ungdom upp till 26 år får 50% rabatt på föreställningen av ”Dracula”. Förutom rabatten på ”Dracula” försöker vi även i övrigt under festivalen att hålla låga biljettpriser.

Premiärfilmer och nästan nya filmer kostar 100 kr i stället för det ordinarie priset på upp till 130 kr. I vissa fall har vi lyckats förhandla ner biljettpriset med filmernas distributörer till 50 kr. Föreningen Folkets Park i Båstad går, med stöd från f d Bjärehälsan, in som garant för fler rabatter. Det innebär att även övriga filmer inte kostar mer än 50 kronor för unga, i vuxet sällskap. Undantagna är premiärfilmerna ”Den stora nötkuppen” och ”My little pony”. I den mån skolorna vill följa upp festivalen med ytterligare visningar så står Scala förstås till tjänst. Jag tänker då närmast på filmerna ”Krig”, ”Jordgubbslandet” och ”From nowhere”. De lämpar sig utmärkt för uppföljande klassamtal. Kostnaden behöver inte att vara ett hinder.

Till sist en alldeles egen favorit, ”The space between us”, som visas på tisdag 16.00. Den vänder sig till såväl tonåringar som vuxna. Den som inte gillar den filmen har ett hjärta av sten.

All you need is love”!

Ulf Berggren

 

P.S. Apropå ”All you need is love” så säljer vi Johanna Jönssons vykort på det temat med 30% rabatt. Erbjudandet gäller under hela festivalen.

P.P.S. ”Liten barn- och ungdomsfestival” följs på söndag 5 november upp med ytterligare en festivalfilm. I somras nödgades jag, när krafterna tröt, avbryta ”Liten filmfestival i Båstad i Båstad 2017”. Nu återupptas festivalen, som hade temat ”svenskar i världen”, för en dag. Fler kommer att följa.

Den 5 november visar vi Kjell Gredes fyrfaldigt Guldbaggebelönade ”God afton, herr Wallenberg”. Stellan Skarsgård spelar Raoul Wallenberg, affärsmannen som blev diplomat i Budapest 1944. Under kort tid lyckades han rädda tiotusentals judar undan Förintelsen.

Du är varmt välkommen till Scala – din festivalbio på Bjäre!

 

Vill du ha äpplen att göra paj eller mos på? Kom då bara förbi Scala Bio och hämta. Trädet utanför Torekovs Kulturhus dignar fortfarande av äpplen och det är synd att kasta dem. Du är förstås välkommen att även komma förbi Torekovs Kulturhus. Ring bara innan. Då har du möjlighet att ännu en kort tid att se utställningen med självporträtt av nordiska konstnärer. Det är inte omöjligt att Bob Dylan då också sjunger för dig, från skivan ”Self Portrait”…