Festivaldags

Så är det då dags för årets första filmfestival på Scala. Det blir en liten barn- och ungdomsfilmfestival i vårvintertid mellan 17 och 25 februari. Såväl inom festivalprogrammet som utanför detsamma finns sevärt att att hämta även för vuxna. Festivalen är ett samarbete med Båstads kommun, som bjuder kommunens ungdomar på fyra filmer. Hela programmet kan laddas ner från bions hemsida – www.scalabio.se – eller hämtas på bion.

Biljettpriserna för merparten av filmerna är sänkta med upp till 50% av ordinarie biljettpriser. Det är priser som kanske aldrig återkommer. Det hänger på kulturministern Alice Bah Kuhnke. Om hon förmår inte bara att tänka utan även att tänka om och visa omtanke om landsbygdens biografer. Det kan hon göra genom att sänka biomomsen eller ge oss ett stöd till att överleva.

Förutom nya barnfilmer som ”Coco” och ”Pelle Kanin” visas även ”Pelle Svanslös” till familjevänliga priser. ”Pelle Svanslös” har två år i rad legat i topp av mest sedda svenska filmer i det digitala filmarvet.

Black Panther” har fått ett strålande mottagande i media, så även Oscarsfavoriten ”The Shape of Water”. Övriga filmer som får premiär under veckan är ”Every Day”, ”Phantom Thread” och ”Wonder”. Med ”Every Day” får Båstads ungdomar chans att gå på en världspremiär kl 00.01 natten till fredag! Först i världen med att se en ny film – och med sovmorgon dagen därpå. ”Båstad – ett bättre sätt att leva.”

Jag dristar mig till att slå ett slag för magiska ”Wonderstruck” som visas söndag 25 februari 16.00. Hittills har mina rekommendationer av det gångna årets mest sevärda filmer klingat för döva öron. Men hälsningen efter visningen av ”Wind River” – om att man nog borde lyssna mer på mina tips – har givit mig nytt hopp. Och det är på hoppet vi lever, inte sant?

I vår serie med moderna klassiker under rubriken ”Tidlöst på Scala Bio” visas ”Ficktjuven” på onsdag 20.00. Filmen har tidigare inte visats på bio i Sverige, vilket är minst sagt häpnadsväckande. Ta chansen nu! För er som ännu inte tagit tillfället i akt att se ”The Death of Stalin” gives en ny chans på onsdag 18.00.

Varmt välkommen till Scala – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren

P.S. Det var härligt att höra publiken på Scala delta i allsång – och att se den stå upp och dansa rumba! Det skedde på konserten med Ialma härom dagen. I april blir det afrikanska rytmer…

P.P.S. Bukowskis har visat intresse för att sälja utställningen av självporträtt i Torekovs Kulturhus på en temaauktion. Den som är intresserad av att se verken innan de skingras för vinden får kontakta mig.