Extra allt!

Så skulle man med få ord kunna sammanfatta filmklassikern – och filmhistoriens största publiksuccé – ”Borta med vinden”.

Det var i alla fall mitt samlade intryck av sommarens första visning, i söndags.

Fyra timmar, inklusive en kort paus, och man kände efteråt: Är det redan slut?

borta-med-vinden_posterVivian Leigh som Scarlett O’Hara och Clark Gable som Rhett Butler tillsammans med Leslie Howard och Olivia de Havilland i huvudrollerna i en film där filmens producent David O. Selznick till synes inte sparat på något. Och Oscarstatyetterna haglade, inklusive ett speciellt hederspris för färganvändningen i syfte att förstärka dramatiken i tidernas omöjligaste kärlekshistoria, en historia som utspelar sig i den amerikanska södern vid tiden för det nordamerikanska inbördeskriget.

Vi visar filmen ytterligare fyra gånger i sommar. Ta tillfället i akt! Jag törs påstå att i detta nyrestaurerade skick har du inte sett filmen tidigare, garanterat inte i Båstad!

Men att Scala Bio inte bara kan ge plats för det spektakulära utan också det förtätat intima blev lördagens enastående konsert med Jeanette Eriksson ett exempel. Konserten fick, på grund av hotande regnskyar, flyttas in från Dalmans Park – och frågan är om den inte vann på det. Scala visade sig i alla fall vara en utmärkt lokal för kammarmusik. I detta kunde alla i den i stort sett fulltaliga publiken instämma.

CosiFanTutti_omslSamarbetet med föreningen Folkets Park i Båstad, konsertens arrangör, fortsätter nu i juli under de veckor då Dalmanska tomten ingår i det s.k. evenemangsområdet runt tennisbanorna och hotellet. Det blir med vad vi kan kalla ”folkopera” – i alla fall vad biljettpriset anbelangar – med inspelningar från The Metropolitan Opera i New York. Vi börjar redan på torsdag 7 juli med Mozarts opera ”Cosi van tutte” och fortsätter följande torsdagar med Puccinis operor ”La Bohème” och ”Tosca”. Biljetter bokar du på Scala.

Ulla_OmslMusik av annat slag blir det redan i morgon, den 6 juli. Denna dag, för 70 år sedan, tog Ulla Billquist sitt liv. Hon stod då på höjden av sin karriär och var en av Sveriges mest populära artister med ett otal grammofoninspelningar och folkparksframträdanden. Men hennes död fick paradoxalt nog inte någon större uppmärksamhet. Var det så att den tystades ned? Var det månne för att det handlade om ett självmord och om Ulla Billquists outtalade bisexualitet? Lasse Zackrissons film ”När molnen skingras” är ett i alla avseenden beundransvärt försök att skingra molnen, eller om man så vill dimmorna, kring hennes död. Lasse Zackrisson står också bakom utgåvan av ”Den kompletta Ulla Billquist” – en box med 17 cd-skivor och ett 200-sidigt häfte om Ulla Billquist. Jag kommer att plocka fram några sånger ur den boxen att lyssna till innan filmen börjar. Så kom i god tid!

Om någon av er som läser dessa rader befinner sig i Stockholm denna dag kan jag meddela att det blir en minnesstund kl. 12.00 vid Ulla Billquists grav på Norra begravningsplatsen.

regnbioSMHI har i sin prognos för den kommande veckan visat på risken för regn vid några tillfällen. Utöver det ordinarie programmet bjuder Scala Bio därför på Regnbio! för alla åldrar med ett urval av vårens och försommarens bästa filmer. Samtliga filmer i denna regnbiosatsning hittar du på vår hemsida (www.scalabio.se).

På tisdag i nästa vecka, den 12 juli kl. 19.30, blir det Filmquiz med Kristoffer Jonzon, en succé på Biograf Spegeln i Malmö som nu kommer till Båstad. Då är du välkommen att i underhållande former testa dina filmkunskaper.

Varmt – och torrt – välkommen till Scala Bio!

Din bio på Bjäre, som i sommar bjuder på ”extra allt”.

 

Ulf Berggren