Ett och annat

Den gångna söndagens visning av den spanska filmen ”Vänner för livet” och det efterföljande samtalet (om att möta döden) blev ett uppskattat arrangemang som manar till efterföljd. Nu på söndag kl. 16.00 ges en ny möjlighet att se filmen för dig som bara hört talas om hur bra den är. Vi kommer inte att ha någon organiserad frågestund i anslutning till visningen, men du är välkommen att dröja kvar efter visningen för lite gemensam eftertanke.

Om en dryg vecka är det dags för Guldbaggegalan, då det gångna årets prestationer i svensk film skall belönas. Året bjöd på tre djupt originella och personliga filmer, något vi inte altid är bortskämda med.

Hanna Sköld blandar i ”Granny’s dancing on the table” animation och spelfilm på ett både överraskande och övertygande sätt i sin berättelse om 13-åriga Eini. Hon bor djupt inne i skogen tillsammans med sin far. Han är en våldsam man och håller dottern i ett järngrepp. För att stå ut tar Eini sin tillflykt till fantasin och historierna om farmodern, hon som bröt sig loss och levde sitt eget liv.

Jonas Selberg Augustsén, som tidigare fått Bo Widerberg-stipendiet, fortsätter att göra film på något av de svenska minoritetsspråken, denna gång romani. ”Sophelikoptern” är en stilsäker och mycket underhållande roadmovie om tre personer som reser över 100 mil genom Sverige med en väggklocka, som deras mormor saknar.

Efter tre uppmärksammade kortfilmer har Johannes Nyholm nu gjort sin första långfilm. ”Jätten” handlar om utanförskap och hur man hanterar det. Den bjuder på en värld att ryckas med i där värme och skratt blandas med svärta och mörker. Filmen är en lovsång till människor i marginalen. Den belönades härom dagen med filmkritikernas pris Greta, som det gångna årets bästa svenska film.

Alla tre filmerna distribueras av TriArt Film. I samarbete med TriArt kan vi nu erbjuda dig en möjlighet att se alla dessa tre filmer till priset av en! Det var många år sedan det var så billigt att gå på bio.

Granny’s dancing on the table” visas söndag 15 januari 18.30, ”Sophelikoptern” måndag 16 januari 18.30 och”Jätten” tisdag 15 januari 18.30.

En film som med stor sannolikhet är med och tävlar nästa år är TriArts senaste svenska film ”Måste Gitt”, som fått ett entusiastiskt mottagande av både press och publik. Den får sin Båstadpremiär på torsdag 19 januari 18.30.

Vi blandar denna svenska konfekt med den italienska pralinen ”En alldeles särskild dag”, onsdag 18 januari 18.30. Filmen är regisserad av Ettore Scola och har Sophia Loren och Marcello Mastroianni i huvudrollerna. Filmen ingår i distributören Non Stop Entertainments ambitiösa satsning på moderna klassiker under rubriken ”Tidlöst”. Det kommer fler filmer senare i vår under den rubriken.

Veckans två – väl mottagna – premiärer, fredagens ”Elle” och lördagens ”Life, animated” finns det möjlighet att se även på dagtid i kommande vecka.

På lördag 21 januari 15.00 bjuder Folkets Park i Båstad in till samkväm i Församlingsgården under rubriken ”Gösta Dalman och Båstad på Dalmans tid”.

Samma kväll, i sedvanligt samarbete med Folkets Hus och Parker, blir det direktsänd opera från The Met i New York, Gounods ”Romeo och Julia” efter Shakespeares klassiker.
Dagen därpå, söndag 22 januari 16.00, blir det direktsänd balett från Bolsjoj i Moskva, ”Törnrosa”.

Och på måndag 23 januari 18.30 visar vi filmen ”På jakt efter Mozart”. Innan Guldbaggegalan tar vid på TV…
Ett och annat att se fram emot med andra ord.

Varmt välkommen till Scala Bio – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren