En vit jul

Den 8 december plockade vi den sista jordgubben i det lilla landet. Veckan därpå förbarmade vi oss över de sista rosorna som inte riktigt förmådde slå ut. De fick göra det inomhus i stället. Ur led är tiden.

Den 21 december släckte vi ned biografen som en liten hälsning till kulturministern. Hennes födelsedag råkade sammanfalla med årets mörkaste dag – under ett mörkt år för många landsortsbiografer. Vår hälsning löd: Tänk om och gör rätt. Sänk biomomsen till 6%. Ur led är tiden.

I dag tände vi upp vår ombonade och julröda salong igen. Eftersom det är Annandag är det också Annandagspremiär. Så har det varit så länge jag har levat och så förblir det. I alla fall på Scala. Men inte bara med en film på Scala i år – utan med fem. Låt inte regnet hindra dig. Ta tillfället i akt och gå på bio. Särskilt lyckligt lottade är de yngre. Ta därför med dig både barn och barnbarn. Jag tänker på ”Gordon och Paddy”, ”Jazzoo – Festen” och ”Tjuren Ferdinand”. En kär kusin i Stockholm hade redan varit iväg och sett ”Call me by your name”. ”Den var bra”, lät hon hälsa.

Har ni tagit er från Stockholm, eller andra ställen norröver? Har ni väntat med att se ”Solsidan” tills ni kommit till rätt ställe? Ta på er en badrock när ni, från Stockholm, kommer till visningen så får ni rabatt. En modern klassiker har vi också plats för under denna vecka, ”Veronikas dubbelliv”. Den bräcker det mesta denna filmjul.

Vi avslutar året som vi brukar med Nyårskonsert med Berlinfilharmonikerna kl 17.00. I god tid för att hinna hem, kanske till nyårssupén och nyårsklockorna vid midnatt. Kan det gamla året sluta – och det nya året börja – på ett bättre sätt?

Hur blev det med den vita julen då? Jo, det yrde vitt i luften när vi tog vår promenad vid Dagshög på lilljulafton. Men det var skum från ett upprört hav. Jag glömde alldeles av mig i yran och missade ett besök på Systemet. Så det blev en vit jul, trots allt. Ur led är tiden.

God fortsättning på julfirandet och Gott Nytt År. Och varmt välkommen till Scala – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren