En kväll med Troell

Onsdag den 21 december, vintersolståndets dag och årets kortaste, ägnas dagen åt kortfilm på ett antal biografer över norra halvklotet.
Så även på Scala Bio i Båstad.

Vi börjar kl 16.30 under rubriken ”Varannan damernas”.
Jag har botaniserat i årets flora av svensk kortfilm och valt ut fyra filmer av två något äldre män och två något yngre kvinnor.
Per Carleson har de senaste 20 åren skördat stora framgångar på ett 15-tal festivaler med sina underfundiga kortfilmer, däribland Berlin där ”Senaste nytt” vann Guldbjörnen.
Hans senaste film, ”Akuten”, berättar om en kvinna som skall föda barn i en tid av besparingar och privatiseringar inom vården.
Ulf von Strauss har gjort ett antal filmer sedan 1974, merparten visade på Sveriges Television.
I sin senaste kortfilm ”Klippningen” berättar han om en frisör på Åland som regelbundet besöker ett hem för utvecklingsstörda för att klippa de boendes hår.
Ewa Cederstam berättade i långfilmen ”Våga minnas” (2012) om en våldtäkt som ägde rum för 25 år sedan, om att leva med minnena – och gå vidare i livet.
Ca 6 000 våldtäkter anmäls varje år i Sverige. I sin nya kortfilm ”Förövare” låter hon några förövare komma till tals om hur de ser på sig själva, på offren och på vad de gjort.
Clara Bodén har gjort några poetiska och personliga filmer varav en visats tidigare i år i Sveriges Television, ”Lgh+bil+allt jag har och äger” , en vacker film om att vända hem.
Vi visar hennes senaste film, ”Ingen sömn på Stengatan”, om ett antal människor som jobbar nattskift i Luleå.

Kvällen ägnas åt Jan Troell, nestorn i svensk film. Rubriken är ”En kväll med Troell” .Vi börjar 18.00 och beräknas hålla på halvannan timme.
Jan Troell finns på plats för att guida oss genom 55 års filmskapande med ett antal kortfilmer fyllda av värme, humor och filmisk fantasi, dvs allt vi behöver i denna tid – och strax före jul.
Det blir någon film från tidigt 60-tal, ett par reklamfilmer (!) för SE-Banken (1972) med Ernst Hugo Järegård och Susan Hampshire samt ett antal kortare kortare filmer gjorda de senaste 15 åren.
Några har vi kunnat se på Lilla Filmfestivalen i Båstad, senast mästerverket ”Vid diktens port” som visades på festivalen för några år sedan som ”work in progress”.
Den fick sin officiella premiär i Göteborg i vintras.
Jan Troell får denna kväll också mottaga Guldpäran 2016  ”för sin obrutet ömsinta blick i svensk film”.
Priset instiftades av mig under min tid som konstnärlig ledare för Lilla Filmfestivalen i Båstad och går till personer som gjort värdefulla insatser i svensk film.
Det har formen av en groddförsedd potatis, är gjuten i brons och formgiven av konstnärerna Ulla och Gustaf Kraitz.
Det är fri entré till visningarna, men tag gärna med en blomma till Jan. ”Man kan aldrig få för mycket uppskattning”, sa redan Ingmar Bergman på sin tid.

Juldagen är vanligtvis en biofri dag på Scala, men i år gör vi ett undantag och visar Chaplins ”Stadens ljus” kl 14.00. Därefter – kl 16.00 – följer ett framförande av de tre första delarna av J.S. Bachs ”Juloratoriet” i en inspelning från Göteborg.
På Nyårsafton blir det – 17.00 – traditionsenlig direktsänd nyårskonsert med Berlinfilharmonikerna under ledning av Simon Rattle. Solist är stjänpianisten Danlil Trifonov och vi får höra verk av bl a Dvorak och Rachmaninov. Biljetter till bägge konserterna bokar du på Scala. Mellan Jul och Trettonhelg blir det ett fullmatat program på Scala för både yngre och äldre, ett program som kan hämtas på bion, i Bjäre Bokhandel, på turistbyrån i Båstad eller laddas ner från bions hemsida – www.scalabio.se.

Jag passar på att tacka för det gångna året och ber att få önska dig God Jul och Gott Nytt År.
Förhoppningsvis ses vi på Scala – din bio  på Bjäre.
Du är varmt välkommen!

Ulf Berggren