En körkarl och två änkor

Som den uppmärksamme läsaren av HD/Sydsvenskan redan noterat är det filmiska kulturarvet hotat. För er övriga är här en länk till artikeln i förra söndagens tidning.
Det hela är en konsekvens av digitaliseringen av film och att filmlaboratorierna därmed försvinner. Inga arkiv vågar låna ut sina gamla filmer när de inte kan göra nya kopior på det som eventuellt skadas. Att digitalisera de filmer man har i arkiven tar tid och kostar pengar. Detta har fått till följd att Cinemateket vid Svenska Filminstitutet dragit ned på sina visningar i Stockholm, Göteborg och Malmö, framför allt i Malmö. I stället satsar man nu på ett mindre antal digitala visningar av äldre filmer i ett projekt man kallar ”Cinemateket c/o”. Det sker i nio större städer runt om l landet – samt på Scala Bio i Båstad!
Vi är förstås glada över detta erbjudande från Cinematekets sida och hoppas att det skall glädja även er Scala-besökare och få er att ta tillfället i akt. Det hänger i första hand på er om det blir någon fortsättning.
Vi börjar redan nu på torsdag, den 9 februari, kl. 18.30 med Victor Sjöströms film ”Körkarlen” från 1921. Filmen är baserad på Selma Lagerlöfs roman och har Victor Sjöström själv i huvudrollen. I denna digitaliserade version har filmen fått nyskrivet musikaliskt ackompanjemang av Matti Bye. På Scala finns det också möjlighet att se en utställning om Victor Sjöström och ”Körkarlen”.
Visningarna fortsätter i mars och april med ”Black Girl”, en av de första spelfilmerna från den afrikanska kontinenten i regi av senegalesen Ousmane Sembene, den utflippade amerikanska luktfilmen (!) ”Polyester” av John Waters och avslutningsvis stumfilmen ”En kvinnas martyrium” av Carl Th. Dreyer, med levande musik av några ännu inte kontrakterade svenska musiker.
Sedan i höstas har vi ett samarbete med distributören Non Stop Entertainment kring ett antal moderna klassiker, som vi visar under rubriken ”Tidlöst”. Närmast väntar Fellinis ”Det ljuva livet” 15 februari kl. 18.30.
De som vill närvara vid mina mer informella visningar av filmens klassiker i Torekovs Kulturhus, Franciskuskapellet, ombedes kontakta mig via ulf.berggren@tele2.se.

På lördag, 11 februari, kl. 15.00 blir det direktsändning från Kungl. Operan i Stockholm av den, i dubbel bemärkelse, omskrivna och mycket uppskattade operetten ”Glada änkan”. Med anledning av det stora publikintresset, även i Båstad, tar vi tillfället i akt och utnyttjar den exklusiva möjlighet vi har enligt kontraktet att reprisera föreställningen dagen därpå, även då kl. 15.00! Den som inte passar på då får skylla sig själv.
För er som ännu inte sett ”La La Land” gives två möjligheter till i veckan som kommer, i morgon måndag kl 18.30 och på tisdag 16.00. Sedan är det andra filmer som pockar på utrymme.

Varmt välkommen till Scala Bio – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren