Det känns som den är här…

Jag tänker förstås på våren. Jag kan inte låta bli att göra det när jag tittar ut genom fönstret och ser Torekovs Kulturhus, Franciskuskapellet, ligga där omgivet av ett hav av scilla. Vitsipporna är också på gång och så småningom kan vi även, när vi tittar ut genom kapellets fönster, njuta av när äppelträdet blommar. Du är välkommen att göra ett besök, om inte annat så för att njuta av blomsterprakten.

the-danish-girlOmslDet blev en rad av repriser av vinterns alla bra filmer alldeles efter påsk på Scala och de närmaste dagarna blir det dags att ta farväl även av de stora publikdragarna. På söndag 17 april kl 16.15 visas ”En man som heter Ove” för sista gången och på tisdag 21 april kl 18.30 är det dags för sista visningen av ”The Danish Girl”. Gerda Wegeners verk kan ses på konsthallen Arken utanför Köpenhamn och den 20 april bjuds ett verk av henne ut på Stockholms Auktionsverk.

Sändningarna av balett från Bolsjoj tog slut i söndags med den magnifika föreställningen av ”Don Quijote”. Synd om er som missade den. Näst sista operaföreställningen från The Met blir nu på lördag 16 april kl 19.00 med den sista delen i Donizettis Tudortrilogi, ”Roberto Devereux”. Ni som sett de två tidigare, ”Anna Bolena” och ”Maria Stuarda”, vet att det är något alldeles extra som väntar. Jag ser särskilt fram emot att åter få se och höra Elina Garanca. Det finns fortfarande biljetter kvar i Bjäre Bokhandel. Det gäller även för säsongens sista föreställning den 30 april av Strauss ”Elektra” med Nina Stemme i huvudrollen.

BlandMan_omslI lördags hade vi premiär på den kritikerrosade isländska filmen ”Bland män och får”, en film som det är lätt att ta till sitt hjärta. I går, måndag, visade vi den argentinska filmen ”Klanen”. Det var en stark historia. Bägge filmerna visas ytterligare en gång framöver.

Den kommande spelveckan innehåller premiärer på Suzanne Ostens ”Flickan, mamman och demonerna”, den danska filmen ”Under sanden” och en ny film av Michael Moore, ”Where to invade next”. För de yngre visar vi ”Djungelboken” i ny tappning och för de konstintresserade en film om Peggy Guggenheim.

Så det finns en del att se fram emot, också i den filmiska rabatten.

Välkommen till Scala Bio – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren