Delad glädje

Torsdag 1 februari 2018

Torsdagens visning av ”The Handmaiden” är vinterkavalkadens sista på Scala. Möjligheten att ta del av det gångna årets bästa filmer har inte lockat många. Inte ens det låga priset har varit ett incitament att närma sig det kanske okända. Vilka slutsatser går att dra därav?  Det första som jag kan konstatera är att biljettpriset inte spelar den roll jag trodde, vare sig det högre pris som kulturministerns korkade momshöjning tvingade fram, eller det lägre som jag på försök kunnat erbjuda.

Vad kan det då handla om? Brist på nyfikenhet, ointresse, okunnighet eller lättja? Var och en har sina skäl och jag tar tacksamt emot alla förklaringar. Skriv bara. Berätta gärna för mig hur många filmer du sett på Scala det senaste halvåret, så även hur många av de filmer Scala visat som har du sett på annan bio. Tre töser tittade på filmen ”Krig”. Jag frågade dem vad som lockat dem att göra det. De svarade att de sett en trailer på filmen och tyckte att den verkade intressant! Jag blev så perplex och samtidigt rörd att jag inte kom mig för att fråga något mer. Nu efterlyser jag de tre töserna. För deras visade nyfikenhet väntar en belöning.

Att gå på Scala är, som jag skrev i mitt förra brev, inget tvång. Det är en möjlighet. Mitt avtal med kommunen säger att jag skall visa tre föreställningar per vecka. Högre är inte kommunens förväntan. Min ambition ligger betydligt högre än så. Men jag har inget problem att rätta matsäcken efter munnen.

Har du sett något du inte gillar så lyssnar jag gärna. Kanske delar vi uppfattning. Jag tänker t ex på förra årets exempel på ”Kejsarens nya kläder” – ”The Square”. Min största glädje är att möta dig efter en visning och få höra att du sett något bra. Ju fler som tycker det desto gladare blir jag. Delad glädje är dubbel glädje.

Till helgen dristar jag mig till att reprisera två filmer få velat se – hittills i alla fall. På fredag kl 20.30 visas ”Logan Lucky” och på lördag 21.00 ”The Big Sick”. I ”Logan Lucky” spelar Daniel Craig, långt från James Bond, en riktigt härlig filur. Han blir inblandad i århundradets mest spektakulära kupp. Garanterat fredagsnöje! ”The Big Sick” skulle ha mått bra av en svensk titel. Du mår i alla fall bra av filmen. Den är ett garanterat lördagsmys. Jag är säker på att du går ut med ett leende. Vill du dela din glädje över nämnda filmer med någon annan så säger jag definitivt inte nej. Tvärtom. Jag erbjuder er att gå två men betala för en. Delad glädje är dubbel glädje.

Men för att återkomma till detta med biljettpriset. Visst kan 150 kronor tyckas mycket. Särskilt om du går ofta, vilket jag förstås gärna ser att du gör. Delad glädje… Därför inför jag nu ett högkostnadsskydd på Scala, efter modell från sjukvården. Att gå ofta på Scala är en form av friskvård och då skall det också bli billigare. Bra film är en form av livsmedel. Därför kan högkostnadskortet också ge dig rabatt. På samma sätt som ICA-kortet. Nyhetsbrevet och hemsidan är våra kanaler utåt. Där får du information om olika erbjudanden, som det ovan: Gå två, betala för en.

Välkommen till Scala – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren