Borta med vinden – och regnet eller Möt en världsmästare på Scala

 

Denna, om man ser till vädret, något lynniga sommar har jag följt SMHI:s prognoser med extra intresse. Jag har försökt lägga in extravisningar de dagar då prognosen talat om regn – under rubriken Regnbio på hemsidan – för att göra era dagar på Bjäre så givande som möjligt.

Jag har dessvärre, för mig, kunnat konstatera att de dagar vi aviserat om Regnbio då har solen skinit och ni har av förklarliga skäl inte gått på bio. Sambandet är inte helt glasklart, men sänd mig gärna en tacksamhetens tanke för de soldagar ni då fått.

Jag kan bara beklaga att ni samtidigt missade några bra filmer, som nu senast ”Race” i onsdags om Jesse Owens, som mitt framför ögonen på de höga naziledarna vann fyra guldmedaljer på OS i Berlin 1936. Det blev en ögonöppnare för hur rasåtskillnaden då såg ut i Tyskland och i USA – där den fortfarande frodas.

borta-med-vinden_omslTre år efter Berlinolympiaden fick filmen ”Borta med vinden” premiär. Den utspelar sig i sydstatsmiljö vid tiden för det amerikanska inbördeskriget och är filmhistoriens största publiksuccé. Vi har visat den några soliga dagar i sommar och visar den en sista gång nu på söndag kl 15.00. Ta tillfället i akt. Det är långt ifrån säkert att det någonsin återkommer och i det nyrestaurerade skick som filmen nu visas har man aldrig kunnat se den i Båstad.

The-Free-State-of-Jones-omslMan behöver inte vara blind för att inte se filmens sydstatsperspektiv. Men som gestaltning av detta perspektiv är det en storlagen film. Vill man få ett bredare perspektiv på det amerikanska inbördeskriget så rekommenderas ”Free state of Jones” som visas en första gång på måndag kl 18.30. Filmen fick ett enastående mottagande i gårdagens NST. Observera också att vi på måndag går över till normaltid på våra kvällsvisningar. Om sommaren därmed är förbi låter jag vara osagt, men ni kan i alla fall därmed ytterligare en tid njuta av att det fortfarande är ljust när ni lämnar bion.

captainFantastic_omslAtt vi går in i en ny säsong blir uppenbart när vi tittar på repertoaren i stort. För en vecka sedan hade både ”Captain Fantastic” och ”The man who knew infinity” premiär och du kan förstås se dem på Scala nu i helgen. De är klart sevärda. På tisdag har vi premiär på ”Läkaren på landet” och på onsdag ”Sausage party”.

manWhoKnewInfinity_omslRedan i eftermiddag stundar det första evenemanget. Föreningen Folkets Park i Båstad arrangerar ytterligare en sommarkonsert på Dalmanska tomten kl 14.00.

Visans Vänner i Båstad bjuder på idel pärlor ur den svenska visskatten. Men låt inte vädret avskräcka er. Under den regntunga himlen flyttas arrangemanget in på Scala och som ytterligare ett dragplåster kan vi bjuda på ett inledande framträdande av en världsmästare! Ninni Carr blev nämligen världsmästare på träskofiol i maj och nu får vi höra hur det låter.

Varmt välkommen till Scala, din bio på Bjäre – i alla väder!

 

Ulf Berggren