Birgit, Birgit

Föreningen Folkets Park i Båstad och Scala Bio hyllade, som sig bör, Birgit Nilsson på hennes födelsedag den 17 maj. Vi inledde med att samlas vid Birgit-statyn och precis som förra året så sjöng Birgit som tack för vår uppvaktning. Det blev förstås ”Vissi d’arte” ur Puccinis ”Tosca”. Som få andra levde Birgit för både konsten och kärleken, livet ut. Någon koltrast stämde inte in i hennes sång i år, men en duva blandade sig med sitt flaxande rytmiskt in i applåderna. Därefter lade de närvarande en ros vid Birgits fötter innan det var dags att gå in på Scala för att se Birgit på bio.

Endast två gånger, om vi bortser från diverse TV-framträdanden, har Birgit Nilsson medverkat i någon svensk film. Första gången var i en episod av Arne Arnbom i filmen ”Stimulantia” som Svensk Filmindustri producerade 1967. Vi fick vara med när Birgit Nilsson repeterar och sedan konsertant framföra ”Isoldes kärleksdöd” ur ”Tristan och Isolde”. Även årets andra jubilar, Ingmar Bergman, bidrog med en episod till ”Stimulantia”, om sonen Daniels två första år.

Den andra filmen om och med Birgit Nilsson spelades in 1968, en dokumentärfilm av Eric M Nilsson och Åke Åstrand. De följde Birgit på hennes resor under hela 1968 och gav ett fint porträtt av en artist som visste vad hon ville uppnå. Mer överraskande var kanske för många vilken genuin uppmärksamhet hon ägnade åt sina många beundrare. Det handlade inte bara om att skriva autografer i all oändlighet utan även att bjuda hem några till mer informell samvaro! Visst blev Birgit Nilsson stolt över att bli utsedd till Kammersängerin i Wien, men något annat gladde henne nästan mer. Det var när hon av representanter för ståplatspubliken i Wien fick mottaga en ring med en infälld bild av Isolde.

Även i dag, den 19 maj, hyllas Birgit Nilsson i Båstad. I Dalmans Park blir det en konsert med både körsång och musik. På kvällen följer på Scala kl 19.00 en direktsänd jubileumskonsert från Kungl. Operan i Stockholm. Bland de medverkande återfinns Nina Stemme och Christina Nilsson, som tidigare bägge fått Birgit Nilsson-stipendiet. Nina Stemme har också utsetts till årets mottagare av The Birgit Nilsson Prize, instiftat av Birgit Nilsson själv. När biljetterna släpptes av Operan den 30 november tog de slut på bara några minuter!  Ta därför chansen nu – i Båstad. Den återkommer inte.

Säsongens sista föreställning blir på söndag 18.30. Det blir hundbio med Wes Andersons  kritikerrosade ”Isle of Dogs”.  Gå två, men betala för en – du och din vovve!

Renoveringen av Scala är nu igång. På måndag stänger vi helt och hållet. Vi hoppas kunna öppna igen den 15 juni. Då blir det med en singalong-föreställning av ”Mamma Mia”. Den 18 juli kommer uppföljaren ”Here we go again”.

I anslutning till lördagens jubileumskonsert på Scala passar vi på att inviga Båstads nya galleri, Galleri WC på Scala. Det blir med en utställning av ett verk vardera av två kända Bjäre-konstnärer, Wilhelm von Gegerfelt och Pär Siegård. Tavlorna har just förvärvats från Torekovs Kulturhus av Båstads kommun för att ingå i kommunens samlingar. Ta chansen att se dem nu, lördag och söndag.

Välkommen till såväl film som konsert och vernissage på Scala –  inte bara din bio på Bjäre!

Ulf Berggren