Biohösten har börjat…

forbjuden-karlek_omslMed utsålda hus på ”Förbjuden kärlek” och ”Florence Foster Jenkins” kan man säga att biohösten har börjat. Och det blir den mest välmatade hösten i Scala Bios historia.

Om allt går som jag hoppas har vi ett programblad färdigtryckt i slutet av veckan. Du kan redan nu ladda ner det från vår hemsida: www.scalabio.se.
(Programmet finns nu hos Bjäre Bokhandel. /reds. anm.)

 

Noteras bör att så gott som samtliga filmer bara annonserats ut med en visning. Det hänger på dig (och övriga, som till äventyrs inte läser nyhetsbrevet) om det blir fler.

Jag kallar det för min variant av ”bengalisk programsättning”. För 35 år sedan var jag nämligen i Bangladesh för en filminspelning. En kväll gick jag på bio i Dhaka. Där visade man varje film bara en vecka. Blev det fullt en vecka återkom filmen lite senare, annars inte. En anekdot i sammanhanget: Jag fick för ett tag sedan veta att den yngling som var vår guide på filminspelningen i våras avgick som centralsbankschef! Så kan det gå.

 

charlie-chaplinVi inleder i höst i sann cinemateksanda ett samarbete med distributören Non Stop Entertainment med visningar av klassiker, såväl äldre (Chaplin) som mer samtida (Fassbinder, Kieslowski och Potter). Missa dem inte! De tål att ses om, i fall du redan sett dem. Rubriken är ”Tidlöst”. Samarbetet fortsätter i vår.

Ett mer informellt cinematek drar i höst igång i Torekovs Kulturhus. Vill du vara med på visningarna där får du kontakta undertecknad för närmare information.

Sista veckan i oktober, dvs höstlovet, blir en välmatad vecka för de yngre. Jag återkommer till det programmet. Det gäller även första veckan i november, men då för en vuxen publik. Allt får helt enkelt inte plats i programbladet!

Balett från Bolsjoj i Moskva och opera från Metropolitan i New York (med svensk medverkan!) blir det förstås, som vanligt.  Och succéserien ”Konst på bio” fortsätter med Goya, Renoir och Monet med flera.

Det blir också en ersättningsvisning för den sista avbrutna föreställningen av ”Borta med vinden”, närmare bestämt 28 september 18.30. Har du ännu inte sett filmen, eller gjort det för länge sedan, bör du passa på nu. Tidernas största publiksuccé, nu i en nyrestaurerad kopia!

Beatles_omslDärtill kommer två av höstens verkliga evenemang. Först, 15 september, en galakväll i direktsändning från London med världspremiär på ”Eight days a week” – filmen om The Beatles och deras turnerande åren 1962-66. Och två veckor senare en konsert från La Scala i Milano – och inte vilken som helst! ”Jonas Kaufmann – En afton med Puccini” är rubriken.

 

Varmt välkommen (tillbaka) till Scala – din bio på Bjäre och ett fönster mot världen!

 

Ulf Berggren