Bättre sent än aldrig

denStoraDagenOmsl2I dokumentärfilmen ”Den stora dagen” får vi följa invigningståget den 8 december 2015 genom åsen med start från Ängelholms station och med slutstation Båstads nya station. Tjugotre år tog det att penetrera åsen och bygga tunnlarna. Åsen har med sin skönhet förhäxat människor i generationer. Under sekler har det varit förknippat med fara att ta sig fram genom denna gränsbygd. Snapphaneöverfall, postrån och vilsegång hör idag till det förgångna. I nutid handlar det bland annat om tätningsmedel som förgiftat människor, djur och natur.

”Den stora dagen”, av frilansproducenten Svante Rosberg och dokumentärfilmaren Krister Wallman, är det sista kapitlet om försoning mellan människans intrång i naturen och naturens läkande kraft.

Filmen får sin urpremiär på Scala Bio torsdag 28 april kl. 20.00. Det finns fortfarande ett begränsat antal biljetter kvar för en intresserad allmänhet – till vilken jag räknar dig.

På lördag 30 april kl. 19.00 är det dags för ”Elektra”, säsongens sista direktsända operaföreställning från The Metropolitan i New York. I huvudrollen ser och hör vi vår egen Nina Stemme. Har du redan bokat biljett i Bjäre Bokhandel?

denAndra-MammanOmslTidigare samma dag kl. 16.00 finns det en sista chans att ”Den andra mamman”, den brasilianska filmen om den hårt arbetande hushållerskan Val som bor hos sina arbetsgivare. När hennes snart vuxna dotter plötsligt dyker upp ställs alla outtalade klassbarriärer på ända och kaos uppstår. Filmen vann publikens pris på filmfestivalen i Berlin 2015 såväl som på Göteborgs Filmfestival 2016. Har du missat den?

suffragette-omslPå söndag 1 maj finns det en sista möjlighet för säsongen att kl. 16.00 se ”Suffragette” – en av vårens publikfilmer på Scala. Med lysande skådespelare som Meryl Streep, Helena Bonham Carter och Carey Mulligan i huvudrollerna berättar den om kvinnors kamp för lika rättigheter i England för hundra år sedan på ett sätt som gör det svårt att inte bli feminist, om man inte redan är det. Dagen avslutas kl. 18.30 med den franska filmen ”Marknadens lag” om en man som på grund av nedskärningar tvingas sluta på fabriken där han arbetat i många år. Vilka möjligheter finns kvar för honom? Såg du den inte i februari så gör det nu – och låt tankarna gå till de Findusanställda i Bjuv…

Med vårens ankomst följde också några nya filmer som vi gärna ger dig en förnyad chans att se om du missat dem. ”Bland män och får” visas måndag 2 maj, ”Under sanden” tisdag 3 maj, ”Peggy Guggenheim” onsdag 4 maj och ”Eye in the sky” torsdag 5 maj – alla dagar kl. 18.30.

Varmt välkommen till Scala Bio – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren