Båstad på kartan

Jag fick i dag (fredag) på förmiddagen ta del av en gedigen presentation av vad som görs av turistbyrån i Båstad. Kanske hade man kunnat undvika en del engelska och svengelska  ord (anglicismer), så typiska för vår tid. Det handlade om att lyfta fram och stärka Båstad och Bjäre som mål att söka sig till, främst på sommaren. Och visst var det både stimulerande och ögonöppnande. Och kontakter kunde knytas. Som det skall vara. I mindre utvecklad form berördes också vad som kan göras resten av året. Och där finns mycket att göra. Kommunens motto (”Båstad – ett bättre sätt att leva”) borde i konsekvensens namn omformuleras och vara: ”Båstad och Bjäre – ett bättre sätt att leva”. Och tydliggöra att Båstad är både tätort och, som kommun, halvö.

Att sätta sin ort – och bygd – på kartan är inte lätt. Som av en tillfällighet (?) visar Scala Bio just nu två filmer därom. Jag tänker förstås på Gabriela Pichlers ”Amatörer” och gossarna Filip och Fredriks ”Tårtgeneralen”. Se dem! Av dem blir vi både roade och rörda. Kanske får vi oss också en tankeställare. Måste vi finnas på kartan? Vad gör vi om alla vill finnas på kartan? Reser vi mer – och mer klimatsmart? Eller stannar vi hemma?  Inget fel i det. Inte om man bor på Bjäre – och ser positivt på både begränsningarna och utvecklingsmöjligheterna.

Den kommande veckan kallas Stilla veckan. För Scalas del innebär det att vi håller stängt torsdag, fredag och lördag.

På tisdag ges ytterligare en möjlighet att se dagens kritikerhyllade franska film som i Sverige får heta ”Faces, places”! På Scala kallar vi den helt enkelt för ”Ansikter, platser”. Det gör den inte mindre sevärd. På tisdag ges också en ytterligare möjlighet att se ”Amatörer”. Är du inte ”stadd vid kassa”? Det gör inget. Vi bjuder! Eller du. På en visning. Det beror på hur man ser det. Upplägget är i alla fall ”gå två, betala för en”.

På onsdag (Dymmelonsdagen) kan alla med barnasinnet kvar se den animerade ”Grottmannen Dug”  kl 14.00.  Så här i Stilla veckan kan det också vara på sin plats med ytterligare en visning av ”Maria Magdalena” kl 16.00. Dagen avslutas med premiär på ”Lida”, om en gammal kvinna i Gammalsvenskby i Ukraina. Läs mer på vår hemsida.

På fredag (Långfredagen) inleds Konstrundan i nordvästra Skåne, så även på konstnärstäta Bjäre. Passa på! Vill du göra en avstickare till Torekovs Kulturhus ber jag dig ringa mig på 0431 – 363 164 och boka tid. Över, och efter, Påsk blir det en utställning med en av Bjäres främsta konstnärer, Pär Siegård. Han kan ses året runt. Då tänker jag förstås på hans vackra fresker i kyrkorna i Förslöv, Grevie och Hjärnarp. Också ut utflyktsmål i Påsk. Utställningen i Torekovs Kulturhus visar exempel på att de kristna motiven återfinns även i hans måleri och grafik.

På Långfredagen blir det traditionsenligt en visning av den bästa film som någonsin gjorts med biblisk utgångspunkt. Jag syftar på Pier Paolo Pasolinis ”Matteusevangeliet” i Torekovs Kulturhus. Hör av dig om du vill se den – och när. Men gör det i god tid! Jag behöver lägga ett tidspussel som passar intresserade av både målarkonst och filmkonst.

På söndag (Påskdagen) återuppstår Scala Bio. Då inleds också årets (första) ”08-festival” med filmer du missat. Det gäller i första hand för stressade stockholmare som under påsklovet i lugn och ro kan se filmer de missat. Men festivalen är även öppen för ”inbölningar”. Jag har belägg för att även de missat en del sevärda filmer i vinter. Hela programmet återfinns om några dagar på vår hemsida – www.scalabio.se

Välkommen till Scala Bio – din bio på Bjäre – och Torekovs Kulturhus, Franciskuskapellet i Torekov!

Ulf Berggren