Att välja

Skulle du i kväll välja att sitta framför TV:n och titta på ”På spåret”, följt av ”Skavlan”, så vet du med säkerhet att du inte är den enda som gör det.
Väljer du i stället att gå på Scala Bio och se teaterföreställningen ”War Horse” från London så är det inte lika säkert.
I vårt programblad beskrivs föreställningen som en fantastisk resa genom ängarna på landsbygden i Devon till skyttegravarna i första världskrigets Frankrike – ett uppfinningsrikt, starkt gripande och fantasifullt drama, fyllt av medryckande musik och sånger. I centrum står de otroligt verklighetstrogna, fullskaliga häst-dräkterna/dockorna som blivit till frustande, galopperande,framrusande hästar på scenen. Föreställningen hade premiär i London 2007 och uppnådde 2011 en miljon besökare. Fram till 2016 hade man spelat sammanlagt 3000 föreställningar. Och recensionerna var förstås översvallande: Evening Standard skrev: ”Om ett teaterstycke någonsin kunnat kallas magiskt, så är det War Horse”.  I Daily Telegraph kunde man läsa: ”Genialiskt är inte ett för starkt ord för att beskriva denna makalösa uppsättning” och The Times tillade: ”Så uppiggande att man blir lycklig av att leva”.
Biljettpriset är inte högre än 165 kr, dvs ungefär det samma som för en film av motsvarande längd. Och vet du vad? Varje biljett är en lottsedel och på dragningen efter föreställningen har du möjlighet att få pengarna tillbaka!

Redan nästa fredag är det dags för nästa teaterföreställning från London, Peter Shaffers moderna klassiker ”Amadeus” (som senare blev film av Milos Forman).

Allt är inte guld som glimmar och det gäller också för guldbaggar. Men filmen ”Jätten” var värd en guldbagge och har du tidigare valt bort den när vi visat den på Scala så får du en ny chans på måndag, 30 januari, kl. 18.30. Redan på söndag, 29 januari, visar vi filmen som belönades med en guldbagge för bästa regi, Goran Kapetanovics film ”Min faster i Sarajevo”. Filmen visas även på onsdag, 1 februari, kl. 18.00. Det är bara att välja. Läs mer om filmen på vår hemsida – www.scalabio.se
Oförtjänt bortvalda av guldbaggejuryn blev Hanna Skölds ”Granny’s dancing on the table” och Jonas Selberg Augustséns ”Sophelikoptern” som vi visade för en vecka sedan och som många av er missade. Vi är inte bortskämda med så originella svenska filmer på bio. Men vem vet? Det kommer kanske en ny chans framöver? Även Pernilla Augusts filmatisering av Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken”, hade varit värd ett bättre öde när baggarna delades ut. Michael Nyqvist fick en bagge för bästa manliga biroll, men både Karin Franz Körlof (i en huvudroll) och Liv Mjönes (i en biroll) hade jag gärna sett som mottagare av varsin guldbagge. Du har möjlighet att se filmen på Scala på torsdag, 2 februari, kl. 17.30.

Veckan två filmpremiärer på Scala, ”La La Land” och ”The Handmaiden” får ett fint mottagande i dagens tidningar. Kanske kan det tjäna som en vägledning när du funderar på vad du skall använda din tid till de kommande dagarna…

Varmt välkommen till Scala – din bio på Bjäre

Ulf Berggren