Att kunna gå vidare

I torsdags var jag och Per Nordangård, ordförande i föreningen Film i Båstad, inbjudna till ett samtal i bibliotekets galleri i Båstad. Helene Steinlein, kulturstrateg i Båstads kommun, stod för inbjudan. Syftet var att se om det var möjligt att, efter de meningsskiljaktigheter som rått, lägga det som varit bakom oss och gå vidare i en gemensam vilja att främja filmlivet i kommunen. Helene Steinlein inledde med att understryka vilken betydelsefull roll Scala Bio spelar i Båstad och hur positivt man ser på Lilla Filmfestivalen. Per Nordangård och jag kunde inte annat än tacka för de vänliga orden. Eftersom man från Film i Båstads sida anklagat mig för ren mobbing  av styrelsemedlemmar tog jag tillfället i akt att be om ursäkt för att jag i vissa stycken, och i frustration över svårigheten att etablera en kommunikation,  ibland tagit i för hårt.
Per Nordangård svarade att han, i den mån han skulle ha varit den utsatte,  tog emot min ursäkt. Han medgav samtidigt att han, med tanke på den korta tid han varit ordförande, inte alltid varit helt klar över förhistorien och vilka villkor  som faktiskt gällde avseende Film i Båstads användande av biografen.
Per Nordangård gav också uttryck för en förhoppning att de som ägnat sig åt att bojkotta biografen nu skulle sluta med det och i stället gå och se de filmer  som visas på Scala. Det skulle i alla fall han göra. Som jag uppfattade det var det i en gemensam lättnad som vi därefter  kunde skiljas åt.

Jag vill i detta sammanhang passa på att rikta ett tack till kommunstyrelsens  ordförande Bo Wendt för att han tagit intiativ till mötet.

Jag vill också passa på att i detta nyhetsbrev erinra om möjligheten att i morgon, söndag 3 december kl 14.00, se filmen ”Palmes hemliga agent” och därefter ta tillfället i akt att höra Birgitta Karlström Dorph själv svara på frågor om sin insats.

Senare på dagen (kl 18.30) visar vi den världsberömde kinesiske konstnären  Ai Weiweis film ”Human flow” om den globala katastrof som i dag råder – med över 65 miljoner människor på flykt – och hur djup dess påverkan är på den utsatta människan. Se den!

I går, fredag, fick jag frågan om vi inte skulle visa filmen ”Breathe” någon mer gång. Jag lovade att göra det, inte minst mot bakgrund av det gensvar som filmen fått och hur starkt den berört de som nu sett den. Jag citerar en av besökarna:  ”En fantastisk film!”   Visningen blir på måndag 4 december kl. 20.00.

På onsdag, 6 december, uppmärksammar vi att Finland då firar 100-årsminnet av sin självständighetsförklaring och vi gör det med två nyinsatta (!) filmer.

Kl 15.30 visar vi ”Little Wing”, som 1 november belönades med Nordiska Rådets filmpris, bl a i konkurrens med svenska ”Sameblod”. Filmen berättar om 12-åriga Varpu som lever med sin frånskilda mamma och en dag beger sig iväg hemifrån för att försöka hitta sin pappa.

Kl 19.30 visar vi ”Okänd soldat”, en nyinspelning av Väinö Linnas roman. Filmen har på kort tid blivit en stor publikframgång i hemlandet. Vi är glada att med så kort varsel kunna ge Båstadpubliken en chans att se filmerna.

Och Solsidan då? Jodå, det blir fler visningar. Söndagens visning är dock utsåld. Därefter visas den måndag 15.00 och tisdag 18.00. Det lär bli fler framöver…

Varmt välkommen till Scala – din bio på Bjäre!

Ulf Berggren