Året var ’68

År 1968 var inte bara ett år som gav namn åt en hel generation. Det var även året då Elvis Presley efter sju års uppehåll återkom som konsertartist. Det började med en intim konsert för en studiopublik, med Elvis i högform.  Bland det bästa han gjort, sägs det. Nu finns det möjlighet att se konserten, ”Elvis ’68 Comeback Special”, på Scala Bio. Och, som framgått av vår hemsida, blir det redan torsdag den 16 augusti kl 20.00. Det är på dagen 41 år sedan Elvis Presley dog i sitt hem Graceland i Memphis. Förutom konserten innehåller programmet bl a även en intervju med Priscilla Presley.

Förhoppningsvis håller sig sommarvärmen kvar fast vi nu inleder höstsäsongen. Till helgen blir det två premiärer, ”Fakiren som fastnade i ett skåp” och ”Den 12:e mannen”.

Den förstnämnda filmen bygger på en bok som kom på svenska för fyra år sedan, ”Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp”. Det var då det. Sent i lanseringen av filmen blev det klart att IKEA utgår ur filmtiteln! Dumt tycker jag. IKEA:s varumärke kan väl inte ta skada av att förknippas med en hjärtevärmande film? Jag passar i alla fall på och ger alla med IKEA:s Familykort 20% rabatt på premiären. Och det gäller för hela familjen. Finns det något bättre än en gott skratt tillsammans? Och det sker inte på IKEAS bekostnad.

Den 12:e mannen” berättar om en norsk motståndsman som 1943 flyr till Sverige. Han gör det barfota, skottskadad och med Gestapo i hälarna. Det blir en lång flykt. Dagar blir till veckor, blir till månader, medan ryktet om hans hjältemod sprids i Norge. Jan Baalsrud blev en symbol för motståndet mot nazisterna. Och filmen nu en succé. Mer än 650 000 besökare har hittills sett den i Norden, innan premiären i Sverige…

Med dessa två premiärer inleder vi ett nytt upplägg i programsättningen på Scala. Vi har fått många lovord för att vi är med på Sverige-premiärerna, även i lilla Båstad. Trots goda recensioner har det dock inte resulterat i någon rusning till premiärerna. Vad orsaken till Båstad-pubilkens senfärdighet är låter jag vara osagt. Jag kan ha fel.

Om en film, trots svagt premiärintresse, bedöms vara värd en andra chans får den det. Och därmed förstås också publiken. Alla har rätt till en andra chans, sägs det. Det blir i så fall följande helg, eller helgen därpå.  Från och med nästa vecka blir måndag och tisdag tills vidare biofria dagar i Båstad. Det handlar i hög grad om ”att rätta matsäcken efter munnen”. Men efter två dagars filmfasta blir det fest. Till den ber jag att få återkomma,

Som den uppmärksamme läsaren av vår hemsida kunnat konstatera delar för tillfället  två konstnärer på utrymmet i Torekovs Kulturhus, Tor Hörlin och Arvid Widerberg. Som jag tidigare berättat är Hörlins tavlor, med motiv från Torekov och Hallands Väderö, målade för 75 år sedan, somrarna 1941 – 43. Då bodde han fortfarande nästgårds med Torekovs Kulturhus. Arvid Widerbergs målningar av skånska landskap är något yngre. De väckte stor uppmärksamhet när de gick på auktion nyligen. Vill du se dem är det bara att ringa mig för en visning, 0431 – 363 164.

Och för er som dignat under värmen, eller haft huset full av gäster i sommar,  finns det  fortfarande möjlighet att se ”Mamma Mia!” – nu när det normaliserat sig på alla fronter.  Årets tappning har  undertiteln ”Here we go again”. Och det har många gjort med besked! Så många har nämligen inte gått på Scala sedan Mamma Mia! av årgång 2008. Och det till allas glädje, förstås även min.

Varmt välkommen till Scala och Torekovs Kulturhus, unika på Bjäre.

Ulf Berggren