Andra chansen

Missade du ”Elvis ’68 Comeback Special” som vi visade på The King’s dödsdag 16 augusti? Du får en andra chans på Scala nu på fredag den 31 augusti kl 20.00. De som såg honom den 16 augusti ångrade det inte!

Missade du sensommarpremiären på ”Fakiren som fastnade i ett skåp” och ”Den 12:e mannen”? Det var du inte ensam om. Några bättrade sig och tog den andra chans som gavs nu i helgen. Det verkade som de inte heller ångrade sig. Jag hade också mycket nöje av sagan om fakiren. Två stycken passade på att utnyttja sitt IKEA Family-kort och fick utlovad rabatt till ”Fakiren”. Du senfärdige får ytterligare en chans, även till Fakiren-rabatt – inte nu till helgen men till nästa. Det är nämligen många filmer som pockar på uppmärksamheten nu.

I helgen hade ”Maria by Callas” och ”Domaren” premiär för en glädjande stor och nöjd publik. Och det blir förstås fler visningar. Redan på torsdag kl 18.30 visas ”Maria by Callas” igen. Och på söndag kl 15.30 kommer den andra chansen att se Emma Thompson i ”Domaren”.

Till helgen blir det inte mindre än fyra premiärer och förstås fler visningar av ”Mamma Mia!”. ”Superhjältarna 2”, ”Book Club”, ”Den sommaren” och ”Gräns” heter premiärfilmerna. Recensioner av dem torde du kunna läsa på nätet redan på torsdag kväll. På söndag kväll kl 20.00 gratulerar vi också Jonas Belfrage med en repris av ”C’est la vie”.

I mitt förra brev utlovade jag filmfest efter två dagars biouppehåll måndag och tisdag. Och så kommer det att bli i höst då vi varje onsdagkväll ägnar oss åt filmklassiker. Visningarna är ett samarbete med Cinemateket och Non Stop Entertainment. Vi börjar nu på onsdag den 29 augusti med ”Mannen utan ansikte”. I huvudrollen David Bowie! Nästa onsdag fortsätter vi med Jacques Demys musikal ”Paraplyerna i Cherbourg”. Och priset blir endast hälften av det ordinarie biljettpriset på Scala! Kvalitet lönar sig.

Även för barn (i alla åldrar) blir det klassiker i höst, då med filmer i animerad världsklass. Det blir filmer av den japanske mästerregissören Hayao Miyasaki, de flesta på söndagar. Men vi börjar på en lördag, den 8 september, med ”Nausicaä från vindarnas dal” kl 15.00.

Torsdagkvällar viker vi höst åt repriser av filmer du kanske missat i vår/sommar eller vill se om. Hör gärna av dig om det är någon film du missat. Vem vet? Närmast kommer ”Maria by Callas”. Den följs av sommarens två filmer om och med andra konstnärer som inte heller blev gamla. Den 6 september visar vi ”Whitney” om Whitney Houston. Den följs av ”McQueen” 20 september. Alexander Mc Queen vände upp och ner på hela modevärlden på 90-talet. Han tog sitt liv 2010. Det skedde en vecka efter hans mors död. Han stod då på toppen av sin karriär.

Har du svårt att välja bland alla bra filmer? Då kan det vara bra att veta att du har en andra chans.

Den 9 september är det val. Vi underlättar ditt val den dagen med att inte visa några filmer. Gå i stället och rösta. Det är dock inte troligt att du får en andra chans, som för fyra år sedan. Tänk därför på att du i kommunalvalet kan välja ett annat parti än i riksdags- och landstingsvalet. Det handlar om vilket parti du tror har Bjäre – och dig som Bjärebo – i fokus för sin politik.

Före eller efter valet är du ändå välkommen att ta dig till Scala kl 14.00 – för en konsert. Det är föreningen Folkets Park i Båstad som presenterar gruppen ”Al Vin Al Khalidi”.  Gruppen hämtar sin inspiration från den musik som utvecklades i arabvärlden under tidigt 70-tal. Arabiska musiker försökte närma sig västerländsk popkultur.  ”Al Vin Al Khalidi” bjuder på lite nostalgi, lite punk, lite ”world” och en hel massa kärlek! Om vädret så medger kanske man börjar i Dalmans Park, men konserten blir på Scala.

Varmt välkommen till Scala – ditt självklara val på Bjäre!

Ulf Berggren