And the Nobel prize goes to…

Det blev inte Olga Tokarczuk i år. Men det är en morgondagens pristagare.  Daniel Sjölin lobbade för henne i Babel redan när ”Löparna” kom ut 2009. Hennes bok ”Styr din plog över de dödas ben” kom ut 2012. Den har nu blivit film av Agnieszka Holland med titeln ”Villebråd”. Du kan se filmen redan i morgon på Scala, 16.00. Gör det!

Vill du se filmer baserade på årets Nobelpristagares romaner? Hör av dig. Jag planerar visningar i Torekovs Kulturhus under nästa vecka av två filmer. Det blir ”Återstoden av dagen” med Anthony Hopkins och ”Never let me go”.

Halmstadgruppens Axel Olson har nu anslutit sig till utställningen ”Självporträtt”. Tre av de jämnåriga Göteborgskoloristerna får helt enkelt maka på sig lite. Utställningen blir med anledning av Axel Olsons sena ankomst något förlängd. Över hela samlingen tronar förra årets Nobelpristagare. Sjunger gör han också. Hör av dig så visar jag gärna utställningen i Torekovs Kulturhus.

Jag vill också passa på att påminna om vår bokpresentation på Scala på lördag. Författarna Eva Lindfors och Marie Öhgren tar oss med till Paris på upptäcksfärd. De har nämligen nyligen kommit ut med boken ”Filmälskarens guide till Paris”. I ord och bild berättar de om närmare 200 platser som dykt upp i 158 olika filmer. Och boken finns att köpa på plats på Scala, till ett pris lägre än nätbokhandelns. Det är förstås fri entré till presentationen, som börjar kl 15.00. Därefter blir det film. Filmen heter lämpligt nog ”Vilse i Paris” och hade svensk premiär i somras.

Apropå böcker så väntar två bokbaserade filmer på premiär om drygt en vecka. Jag syftar på

kinopoisk.ru

Tomas Bannerheds bok ”Korparna” som blivit film med samma namn. Filmen är, som många vet, inspelad på Bjäre. Den andra filmen är ”Snömannen”. Den är regisserad av Tomas Alfredson och har Michael Fassbender i huvudrollen. Filmen är baserad på Jon Nesbös thriller från 2008 med samma namn.. Den finns nu i pocket och du har möjlighet att köpa den på Scala till halva priset. Får jag något ex över så lottas det ut på premiären…

På lördag är det Äpplets dag på Bokhandlargården med möjlighet att göra must. Äpplen kan du hämta på Scala Bio, plockade av föreningen Folkets Park i Båstad. Tar de slut så väntar mer framöver. Trädet utanför Torekovs Kulturhus dignar…

Ett mer udda exempel på att det är skördetid är våra jordgubbar, om än inte många. Men de kommer nu i månadsskiftet september/oktober – i en andra omgång!

Välkommen till Scala Bio i Båstad och till Torekovs kulturhus – unika på Bjäre!

Ulf Berggren