Jubileumsnytt

Det blev ett minnesvärt firande av Scala på 100-årsdagen den 5 juli – med visningen av Victor Sjöströms mästerliga film från 1918, ”Berg-Ejvind och hans hustru”. Filmen ackompanjerades av Scalas egen stumfilmsorkester för kvällen, Berg-Ejvind Band. Andreas Lindgren på sitt el-piano, kompletterad av Ninni Carr på näverlur (från Bertil Englert)  och Leo Nilsson på orgelpipa (från Torekovs kyrkas gamla orgel). Så var det tänkt. Men Ninni hade med sig ytterligare två näverlurar, en norsk mungiga och en koskälla, därtill en lergök, en fiol och ett ägg (som skallrade). Även Leo hade drygat ut instrumenteringen  – med en mexikansk andeskrämma, ett afrikanskt tumpiano och lite sandpapper,  därtill ett vindspel, några kamelklockor och en mexikansk kaktus fylld med frön. Taggarna hade bankats in i kaktusen. När han vände på kaktusen så rasslade fröna mot taggarna.  Från sin kåta uppe på åsen hade han vidare tagit med sig en eldgaffel. Den visade sig låta alldeles speciellt när han vispade med den i en plåttunna, (som råkade stå framme vid duken och egentligen var avsedd för tomflaskor).

Synd om er som inte var med!

Till helgen stundar så vårt uppmärksammande av Ingmar Bergmans 100-årsdag den 14 juli. Det sker i dagarna tre och börjar den 13 juli kl 17.30 med hans film ”Smultronstället”. Filmen har för övrigt Victor Sjöström i huvudrollen, på väg att utses till hedersdoktor i Lund. Filmen tillkom under Bergmans intensivt kreativa period (1952-58) på Malmö Stadsteater. Den visas på TV senare på kvällen, men film är bäst på bio!

Födelsedagen ägnar vi åt de tre filmer Bergman spelade in i Båstadtrakten. Vi inleder dagen kl 11.45 med att visa hans första färgfilm, ”För att inte tala om alla dessa kvinnor”. Exteriörerna till filmen spelades in i Norrvikens Trädgårdar, interiörerna i Filmstaden i Solna. Filmen, som är en komedi, skrev Bergman tillsammans med gode vännen Erland Josephson. Att de hade roligt åt kritiker kom dock att straffa sig. Inga är så känsliga för kritik som kritiker.

Mest känd av Bergmans ”Båstad-filmer” är förstås ”Det sjunde inseglet”, inspelad vid Hovs Hallar. Även den spelades in under Bergmans år på Malmö Stadsteater – med teater höst, vinter och vår och film på somrarna, ofta med samma skådespelare, som då var lediga från teatern. På teatern hade Bergman under några år Lennart Olsson, senare själv regissör, som regiassistent. Lennart Olsson kom även att bli Bergmans regiassistent under inspelningen av. ”Det sjunde inseglet”. Om sina år med Bergman berättar Lennart Olsson i en sevärd kortfilm, förhoppningsvis klar till helgen! Vi visar den kl 13.30 och därefter kl 14.00 ”Det sjunde inseglet”.

Observera den omkastade visningsordningen i programmet på Bergmans två första filmer för dagen. Dagen avslutas kl 20.00 med ”Vargtimmen”, även den inspelad vid Hovs Hallar, interiörerna i Filmstaden.

Biljettpriset är jubileumslågt, 100 kr. Vill du se alla tre filmerna den 14 juli betalar du bara 200 kr. Som en liten hyllning till Bergman betalar du förstås med en 200-kronorssedel.

En 200-kronorssedel gäller också som betalning den 15 juli då Bergman berättar om sin väg till filmen. Under 14 år visade jag Bergmans filmer på biografen Fågel Blå i Stockholm, en varje måndag året runt. Ett kort uppehåll gjordes på somrarna eftersom filmerna inte riktigt räckte till för ett helt år. När serien inleddes hösten 1986 lyckades jag få Ingmar Bergman att själv inleda serien. ”Högst en trekvart” hade han sagt. Det blev längre än så, vilket den fulltaliga publiken tackade för! Jag spelade in honom på band. För första gången går det nu att lyssna till hans berättelse.

Varmt välkommen till Scala – Fågel Blås nuvarande viste på Bjäre!

Ulf Berggren

P.S. Om inte för 100 år sedan så i alla fall för 75 år sedan. Då målade Tor Hörlin en vacker liten svit på 3 tavlor – en från Torekovs utkant, en mot Ydre Hall och en ute på Väderön. Du kan se dem i Torekovs Kulturhus. Vernissage kl 14 – 17 måndag 16 juli. Därefter på begäran månaden ut. Ring bara 0431 – 363 164.

P.P.S.
Av Johan Brinck har jag just fått ett urklipp från NST. Tack för det! Fler får gärna höra av sig om Scala. Av klippet framgår att den f d gymnastiksalen togs över av Nordvästskånes biokung Stig Hagman 1977. I den nystartade bion hängde då fortfarande ribbstolarna kvar. Renoveringen bör ha skett sommaren -78. Ett litet 40-årsjubileum i år i så fall. Sommaren 1977 hade det inte funnits någon bio i Båstad på 4 år.