Mellan pärmarna

Lördagens premiär på Scala (18.30) är Agnieszka Hollands mycket sevärda ”Villebråd”.  Den bygger på Olga Tokarczuks roman från 2009 ”Styr din plog över de dödas ben”. Den utspelar sig i ett polskt bergslandskap, bortom all ära och redlighet. Filmen kan närmast beskrivas som en ekologisk kriminalhistoria.  Men vem eller vilka är förövarna? Är det kanske naturens hämnd vi får bevittna? På måndag 16.00 har du möjlighet att se, eller se om den, igen. Gör det!

Fredagens premiär ”The Nile Hilton Incident”, är även den en kriminalhistoria. Historien bygger enligt filmens regissör Tarik Saleh på en verklig händelse. Även den utspelas bortom all ära och redlighet, bland korrupta poliser i Kairo. Den visas igen på tisdag 3 oktober kl 18.30. Se den då.

Söndagens premiär ”En kvinnas liv” bygger på en roman av Guy de Maupassant. Handlingen utspelar sig patriarkatets Frankrike  och tillvaron styrs av pengars makt. Det är på 1800-talet, men det kunde vara nu. Kan även ses på torsdag 15.30.

Söndagen i övrigt är inriktad på fantasifull barn- och familjeunderhållning. Om guldfisken som får konkurrens om födan i akvariet handlar ”Märta Proppmätt”. ”Ballerinan och uppfinnaren” är en spännande saga om barn i Paris, lovordad i HD. I ”Electric Banana Band” bjuds på konsert  och sketcher med Trazan och Banarne.

Mera Paris blir det på lördag 7 oktober kl 15.00. Då visar vi komedin ”Vilse i Paris”. Visningen föregås av en presentation av boken ”Filmälskarens guide till Paris”. Kanske har du själv varit där, kanske har du sett platserna, närmare 200, på film? Med hjälp av Eva Lindfors och Marie Öhgren upptäcker vi Paris genom 158 filmer. Författarna finns på plats och det finns möjlighet att köpa årets julklapp redan nu! Och till ett pris lägre än även nätbokhandelns…

Dagen därpå blir det mera franskt och premiär på ”Vår vingård i Bourgogne” 18.30. Helgens övriga premiärer är ”Winnerbäck – ett slags liv” och ”Bladerunner 2049”.

På lördag 7 oktober är det säsongspremiär för våra direktsända operaföreställningar. Från The Met i New York kan vi på La Scala i Båstad uppleva Bellinis ”Norma” 19.00. Nytt för i år är att vi även repriserar föreställningen dagen därpå, på eftermiddagstid. Din biljett bokar du direkt på Scala och slipper förköpsavgiften. Billigare och bättre!

Välkommen till Scala – din bio och operaloge på Bjäre!

Ulf Berggren

P.S.
I eftermiddag, lördag 30 september, kl 15.00 ses vi kanske ”Under päronträdet”. Trädet jag syftar på står på Dalmanska tomten, alldeles intill Scala Bio. Du lär fortfarande kunna plocka lite nedfallna gråpäron, alldeles gratis. Men framför allt kan du då lyssna på Lena Lundqvist. Hon kan mycket om Båstad. Rubrikens för hennes berättelse är ”Intressanta händelser i Båstads historia”.

Med andra ord: Inte bara ”mellan pärmarna” utan även mellan päronen denna vecka.