Vokalensemblen Ialma, med rötter i Santiago de Compostela i Galicien är på Skåne-turné. På onsdag den 14 februari, dvs på Alla Hjärtans Dag, framträder de på Scala Bio 18.30. Om vädret tillåter – och ensemblen är med på det – inleder vi kanske vid Birgit Nilsons fötter. Kan Birgit Nilsson-året inledas bättre än med vacker sång framförd med hjärtans lust?
De fyra sångerskorna i gruppen, varav två är systrar, bor i Bryssel, men har sina rötter i Galicien. De är nämligen andra generationens invandrare, då deras föräldrar flydde från Francos diktatur. I en intervju, som jag fått vidarebefordrad från Casa da Cultura Galega i Köpenhamn, berättar de:
”Alla immigranter delar samma erfarenheter och musiken blir lätt den sammanhållande kraften. Vi möttes alla fyra när vi var små och dansade. Lärare kom från Galicien och undervisade oss. En av dem sa: Till denna typ av dansmusik krävs sång. Vem vill sjunga? Vi vill, svarade vi fyra. På så sätt kom gruppen Ialma till. Och vi fick inspiration av gästande folkmusikanter från Galicien.
Vi befinner oss idag i två kulturer, med möjlighet att lära av och värdesätta båda två lika mycket. Vi får möjlighet att uppleva både skillnader och likheter mellan dessa två kulturer. I musiken möts vi. Vi har kunnat ta del av våra föräldrars historia, av alla de svårigheter som diktaturen förde med sig. Vi har också kunnat uppleva alla de uppoffringar de gjorde för att i exil kunna ge oss ett bättre liv. Vi fick inte bara lära oss vad motståndskamp var. Vi fick också lära oss att sätta värde på livet.
Det bästa sättet att bevara en kultur och behålla ett språk är att sjunga. Det gjorde vi och det gör vi. Den galiciska musiken är mycket rik och medryckande. Den känner inga geografiska gränser. Den förenar människor, eftersom den både är influerad av annan musik och vice versa. I den finns ibland en slags melankolisk hemlängtan, men också situationer som lockar till skratt.
Vi vill förmedla ett positivt förhållningssätt, ett hopp, och bidra till en bättre värld med vår musik. Det är därför som vi engagerar för emigranter, särskilt barn, fast de i dag kallas för flyktingar. För oss finns inga nationaliteter. Det finns orättvisor – och det finns hoppfullhet. Så är det i dag. Så var det för våra föräldrar. Det är därför som vi sjunger och spelar – och ler.”
Varmt välkomna till Scala, Ialma – och alla ni på Bjäre som söker glädje och hopp i musik!
Ulf Berggren